En okänd maktapparat inom den kinesiska regimen

24 april, 2012 kl. 09:24 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Turerna i den kinesiska politiken liknar en tv-såpa

Lea Zhou
The Epoch Times

Såpoperor med långa händelseförlopp och komplicerade intriger är mycket populära i Kina. Många kinesiska bloggare skämtar om att den längsta och tråkigaste såpan är den kinesiska statstelevisionen CCTV:s dagliga kvällsnyheter. Vart tionde år ska huvudpersonerna, medlemmarna i kommunistpartiets politbyrås ständiga kommitté, ersättas. Publiken följer med stort intresse det sällsynta bytet av ledande aktörer.

Sedan i början av mars har tv-nyheternas tittarsiffror stigit. Ökningen har varit särskilt påtaglig efter att den före detta partichefen i Chongqing, Bo Xilai, fråntogs sitt uppdrag. ”Tittarna väntar spänt på de dagliga kvällsnyheterna för att se vem av de höga ledarna som är med på tv, och vilka som inte är det” skrev en bloggare på den kinesiska nyhetsportalen Sina.

Faktum är att CCTV:s stelt uppbyggda kvällssändningar, med sina långtråkiga inslag om de kinesiska ledarnas aktiviteter, avslöjar en hel del av vad som händer bakom kulisserna i den politiska kampen. Till exempel den 9 mars bjöd Chongqings kommun oväntat in mediarepresentanter till en presskonferens. Chongqings dåvarande partisekreterare Bo Xilai tog då för första gången öppet ställning mot sin tidigare polischef, Wang Lijun. Wang hade sökt tillflykt hos USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari uppenbarligen för att han var rädd att Bo ville tysta honom.

Bo utnyttjade möjligheten att inför kamerorna visa sin starka koppling till ett i Kina viktigt politiskt organ. Han sade att framgången i kampen mot brottslighet och korruption i Chongqing berodde på samarbetet mellan polisen, åklagarna, domstolarna, domarkåren och det statliga säkerhetsdepartementet, under ledning av politisk-rättsliga utskottet.

Bos uttalande avslöjade att kommittén har mycket stor makt. Den befinner sig ovanför åklagarna, domstolarna och hemliga polisen. Den kontrollerar den 1,5 miljoner man starka beväpnade polisen liksom 1,7 miljoner vanliga poliser. Den leds av Zhou Yongkang, medlem av politiska byrån och nära förtrogen med landets förre ledare Jiang Zemin.

Vid betraktande av politisk-rättsliga utskottets organisation framgår hur omfattande dess grepp är om landet är och hur långt ifrån självständigt Kinas rättsystem är. Vid sidan om ministern för offentlig säkerhet, Meng Jianzhu, som är utskottets vice sekreterare, finns ordföranden för Högsta domstolen, statsåklagaren, ministern för statens säkerhet, justitieministern och chefen över den beväpnade polisen. I toppen sitter Zhou Yongkang, ibland kallad ”Kinas underrättelse-tsar”.

Omvärlden har fram tills nu ägnat detta partiorgan mycket liten uppmärksamhet. Det grundades först 1980 men upplöstes efter åtta år. 1990 skapades det igen, efter massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Kommunistpartiet ville stärka kontrollen över landet. I och med att det etablerades avdelningar i varje provins, region och till och med kommun, växte organet till en interprovinsiell maktapparat. Ett av dess huvudsakliga uppdrag är att garantera säkerhet och stabilitet i det enpartistyrda Kina.

Den 20 juli 1999 inledde Kinas dåvarande president Jiang Zemin en brutal förföljelse av den andliga rörelsen Falun Gong. Vid den tiden hade metoden tiotals miljoner utövare och det växande antalet väckte avund och fruktan hos Jiang Zemin. För att genomdriva förföljelsen skapades den ökända 610-byrån, som samarbetade nära med politisk-rättsliga utskottet.

Alltsedan förföljelsen startade har Jiang Zemins politik- och rättskommitte sköts som likt ett företag under Jiang. Han såg till att dödsmaskinen försågs med stora finansiella resurser. Utskottets makt har blivit större för varje dag de senast tolv åren. När Jiang år 2002 blev 68 år och tvingades lämna den politiska scenen var hans villkor för avträdet att den 67-årige Lou Gan, utskottets dåvarande ledare, fick en plats i politbyråns ständiga utskott, som är kommunistpartiets högsta ledning. År 2007 ersattes Lou Gan i politik- och rättskommitten av Zhou Yongkang, som dessförinnan var minister för offentlig säkerhet.

Politik- och rättskommitten har på så sätt nått Kinas högsta politiska nivå och kallas ”partiets andra högkvarter”. I dag utgör det den främsta utmanaren om makten mot president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao.

På grund av maktpositionen råder det häftiga strider om utskottets topposition. Bara för några månader sedan tippades Bo Xilai få efterträda Zhou Yongkang. Med hans kometliknande fall från den upphöjda positionen på Kinas politiska himmel avslutades del ett av detta årets politiska såpopera i Kina.

Del två inleddes med utbildning av landets 3 300 ordföranden i politisk-rättsliga utskottets olika avdelningar. Den sammankallades av Hu Jintao sedan Bo Xilai fått sparken. Första kursomgången startade 26 mars, under Hus besök på atomtoppmöte i Sydkorea. Detta verkar ha varit en säkerhetsåtgärd från presidentens sida, då han kan tänkas att själv vilja ta kontrollen över de centrala delarna av Zhou Yongkangs maktstruktur.

Korten kommer att blandas igen, inför det maktskifte inom det kinesiska ledarskapet som ska ske i oktober. Nästa del av denna kinesiska politiska såpopera kan få en spännande upplösning. Epoch Times rapporterar om händelseutvecklingen.

via En okänd maktapparat inom den kinesiska regimen – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.