Advokaten Chen Guangchengs djärva flykt kan få politiska konsekvenser i Kina

1 maj, 2012 kl. 10:08 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Ming Chen & Jane Lin

Den blinde kinesiske advokaten Chen Guangchengs flykt från sin husarrest till den amerikanska ambassaden i Peking har kallats för ett mirakel av kinesiska nätanvändare. Det kan också komma att leda till slutet på karriären för en av kinesiska kommunistpartiets toppar.

När Chongqings förre polischef Wang Lijun försökte hoppa av vid det amerikanska konsulatet i Chengdu den 6 februari ledde det till att Bo Xilai, som tidigare varit en stjärna inom partiet, föll.

Många Kinaanalytiker menar nu att Chen Guangchengs djärva flykt den 22 april kommer leda till att Zhou Yongkang, ledaren för Kinas interna säkerhetsapparat, faller.

Politisk-rättsliga utskottet, som under Zhou Yongkang ansvarar för Kinas polisväsende och rättssystem, har en budget under 2012 på över 700 miljarder yuan för vad regimen kallar ”upprätthållande av stabiliteten”.

Hongkongbaserade Apple Daily rapporterade om hur Chen planerade sin flykt i över två månader. Tidigare hade han försökt gräva en tunnel för att fly men upptäcktes. Under en lång tid hade han legat i sängen på dagarna och låtsas vara sjuk, och vakterna hade till slut lättat på bevakningen runt hans hus. På nätterna tränade Chen på att klättra på väggar, samtidigt som han var medveten om vakternas alla rörelser.

”När Chen till slut flydde den 22 april, klättrade han över den första muren på tio sekunder, medan en vakt hämtade vatten. Han tog sig förbi sju barriärer, tog sig över en flod, och snubblade och föll hundratals gånger. Han skadade benet och var täckt med lera. Chen lyckades kontakta aktivisten He Peirong som plockade upp honom i bil och körde honom till Peking,” skrev den kinesiska människorättsadvokaten Teng Biao i ett tweet. Enligt Teng tog det fyra dagar innan vakterna insåg att Chen flytt.

Den världskände människorättsaktivisten Hu Jia mötte Chen i Peking den 27 april. Han berättade för radiokanalen Sound of Hope (SOH) den 28 april att Chen var på den amerikanska ambassaden i Peking.

– Genast när vi möttes kramade han om mig, och vi kallade hela tiden varandra för ”min bror”. Vi grät för vi var så lyckliga, sade Hu.

ChinaAid, en kristen människorättsorganisation rapporterade den 28 april att Chen stod under USA:s beskydd, och att amerikanska och kinesiska företrädare diskuterade hans status.

ChinaAids ordförande, Bob Fu, sade att han trodde att He Peirong, som hjälpte Chen fly hade gripits i sitt hem i Nanjing.

– Vi talades vid på telefon på morgonen den 27 april när hon sade att säkerhetspolisen hade kommit. Sedan förlorade vi kontakten. Jag tror hon har gripits.

Tidigare hade He Peirong skickat ett tweet där det stod: ”Jag kommer inte gömma mig, utan stanna i mitt hem.” Hon sade även att Chen sagt att han också hade velat bo kvar i sitt hus, fast i frihet och rättvisa.

Epoch Times sökte He på hennes mobiltelefon flera gånger utan att få tag i henne.

Bob Fu sade att Chens bror Chen Guangfu har gripits och att säkerhetsvakter omringade hans Chen Guangfus hus. Chens brorson Chen Kegui är på flykt enligt Fu.

Enligt familjen Chens egna uppgifter 2006 har många av hans släktingar gripits och misshandlats. Vissa satt fängslade i mellan tre och sex månader. Chens släktingar bad att inte bli identifierade i denna artikel.

I september 2011 försökte en kampanj organiserad av kineser, som kallade sig ”befria Chen Guangcheng” att besöka honom i hans hemstad i byn Dongshigu i Shandongprovinsen, men de misslyckades och många blev misshandlade eller gripna.

Flera Kinaexperter har sagt att Kinas högste säkerhetschef Zhou Yongkang bör hållas ansvarig för förföljelsen av Chen och hans familj och för att man avsatt resurser för att hindra folk från att besöka Chen.

Zhou är medlem av det mäktiga ständiga utskottet inom politbyrån, den niomannakommitté som i praktiken styr Kina. Chens flykt till den amerikanska ambassaden är enormt generande för kommunistpartiet och för Zhou eftersom det avslöjar maktmissbruket inom politisk-rättsliga utskottet under hans ledning. Det är en mycket betydelsefull händelse, menar man.

Den kinesiska kommunistregimen har förföljt många dissidenter och troende kineser under förevändning att man upprätthåller stabiliteten, och Zhou är den högste ansvarige för allt detta, sade Bob Fu till New Tang Dynasty Television.

– Fallet med Chen och hans familj är ett exempel på en utbredd förföljelse av hundratusentals oskyldiga människor som lidit till och med mer än honom, sade han.

Några analytiker sade att de upplevde att tajmingen med Chens flykt var läglig för partiledaren Hu Jintao och premiärministern Wen Jiabao, som nu har en förevändning att göra sig av med den problematiske och mäktige Zhou Yongkang vid ett tillfälle då det internationella samfundet har sina blickar riktade mot partiets interna maktkamp.

Politiske kommentatorn Shi Da sade att Chen avslöjat för världen att landets säkerhetsapparat gör poliser till gangsters som torterar oskyldiga människor utan att tveka.

– Hu och Wen kan inte försöka sopa det här under mattan längre, och de måste knuffa fram Zhou i rampljuset, sade Shi till radion Sound of Hope.

Enligt kommentatorn Li Tianxiao behöver Hu och Wen folkets stöd för att göra sig av med Zhou. Li sade att Chen har många som stödjer honom både i Kina och i resten av världen, så det här är ett gyllene tillfälle att agera mot Zhou.

– Att svara på Chens krav på en utredning kan vara ett bra initiativ för Hu och Wen att dra i gång en större utredning mot Zhou och politisk-rättsliga utskottet och bli av med Zhou för gott, sade Li.

via Advokaten Chen Guangchengs djärva flykt kan få politiska konsekvenser i Kina – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.