Stor upprördhet i Kina över giftigt gelatin i mediciner

1 maj, 2012 kl. 07:36 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Cheryl Chen
Epoch Times

Giftskandalerna kring mat och mediciner i Kina fortsätter att lösa av varandra. Den senaste handlar om giftigt gelatin som används i medicinkapslar och matprodukter. Händelsen har upprört allmänheten, och kinesiska bloggare och medier kräver att myndigheterna straffar de ansvariga tjänstemännen för tjänstefel.

Skandalen kom fram i ljuset efter att Zhao Pu, ett nyhetsankare på CCTV:s nattnyheter, lagt ut ett inlägg på sin mikroblogg den 9 april, där han varnade folk för att äta yoghurt och gelé. ”Det finns riktigt mörka hemligheter bakom detta”, stod det i inlägget, som snappades upp och spreds av många kineser på internet.

Den 15 april rapporterade statliga CCTV, i ett program om kvalitetsfrågor, att 13 av de vanligaste förekommande medicinerna säljs i kapslar gjorda av industriellt gelatin, vilket innehåller upp till 90 gånger mer krom än gelatin i vanliga matprodukter. Den höga siffran berodde på användningen av ett garvämne som normalt används i lädertillverkning.

Gelatin används i en rad matprodukter men även i de färgade kapslar som man använder för att göra doser av medicin i pulverform. Vid intag av stora mängder kan krom vara giftigt och cancerframkallande.

Ministeriet för offentlig säkerhet i Kina sade den 22 april att man har beslagtagit 77 miljoner kapslar tillverkade av industriellt gelatin som innehåller krom, enligt statliga språkröret Xinhua.

Ministeriet säger att man gripit nio misstänkta, tagit in 54 andra personer och stängt 80 platser involverade i gelatintillverkning, skriver Xinhua.

I ett försök att blidka allmänhetens ilska, hävdade en tjänsteman från hälsoministeriet att det inte är någon fara att inta upp till sex kapslar som innehåller stora mängder krom. Uttalandet fick dock motsatt effekt, och upprörde allmänheten ännu mer.

Analytiker i ett inslag på BBC sade att problemen med gelatinindustrin i Kina har pågått länge. Med tanke på att de giftiga kapslarna är värda 20 miljarder yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) och finns ute på marknaden, kan det här vara en lika allvarlig situation som melaminskandalen för några år sedan. Då drabbades hundratusentals barn av njurskador, flera dog, och det ledde till stor ilska bland kineserna.

Kinesiska medier har rapporterat att industriellt gelatin också används i andra matprodukter, bland annat tillverkning av mejeriprodukter, som glass. Men representanter för livsmedelsindustrin har förnekat att så skulle vara fallet.

En liknande situation
avslöjades 2004 av kinesiska medier när några säljare i Fuchengs härad i Hubeiprovinsen sålde industriellt gelatin som ätbart gelatin.

Liu från Fuchengs härad berättade för Epoch Times att bybor i hemlighet brukade köpa avfall från läderfabriker, omvandla det till gelatin och sedan sälja det till godis- och glassfabriker. Personerna klarade sig eftersom de varje månade hade mutat lokala tjänstemän, säger han.

Efter att medierna avslöjat skandalen, stängde lokala myndigheter de illegala fabrikerna, sade Liu. Men när saker och ting lugnade ned sig började försäljarna skicka pengar till lokala tjänstemän igen och återupptog affärerna. Nyligen har emellertid fabrikerna jämnats med marken, sade han.

Zhao Pu, den första som informerade om skandalen, har varit tyst efter att han skrev inlägget på sin mikroblogg. CCTV säger att han har tagit ut sin vanliga semester.

På Sina Weibo, Kinas största mikroblogg, har nästan 3,5 miljoner kineser uttryckt sin ilska över nyheten om gelatinkapslarna. Flera kinesiska medier skrev ledarartiklar där man kräver att myndigheterna straffar ansvariga tjänstemän för tjänstefel. Flera bloggare kräver också att hälsoministern och direktören för statliga mat- och medicinmyndigheten i Kina måste avgå från sina poster.

Bloggaren Lin Yu skriver: “Om detta hade hänt i väst hade hälsoministern och chefen för statliga livsmedels- och medicinmyndigheten tvingats avgå från sina poster”.

– Alla problem i Kina bottnar i systemet. Systemet är korrupt från topp till tå, sade Zhou Qing, en kinesisk skribent bosatt i Tyskland, för Radio Free Asia.

via Stor upprördhet i Kina över giftigt gelatin i mediciner – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.