Liu Xiu – beslutsam kejsare med stor barmhärtighet

3 maj, 2012 kl. 11:30 | Publicerat i Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Liu Xiu den ”Lysande krigarkejsaren” återupplivade Handynastin efter flera inbördeskrig och fick landet att snabbt återhämta sig från den förödelse som krigen orsakade.

Handynastin indelas i två tidsperioder som skiljs åt av Wang Mang. Den västra Han-tronen fanns i den äldsta delen av Handynastin (känd som Han) och kallas för Västra Handynastin (196 – 5 f. Kr) eftersom huvudstaden  låg västerut i Chang´an. Den andra tidsperioden hade sin huvudstad i Luoyang och historiker kallar den för Östra Handynastin (29 – 210 e Kr).

Under perioden då Wang Mang tillsattes som tillfällig kejsare på Västra Han-tronen blev det kaos och flera inbördeskrig bröt ut. Det blev stor förödelse i Kina. Från detta krigshärjade tillstånd utropade Liu Xiu sig själv till kejsare.

Liu Xiu, känd som kejsare Guangwu av Han, fick namnet postumt och namnet betyder den ”Lysande krigarkejsaren”.  Han vidtog en rad åtgärder för att stimulera ekonomin och slöt fred med grannländer för att återuppliva Handynastin.

Efter att ha återförenat Kina grundade Liu Xiu Östra Handynastin. Han var inte bara känd som specialist på militära strategier utan var även känd för att vara öppen och ärlig, och för att han använde belöningar och straff på ett rättvist och öppet sätt.

Liu Xiu rekryterade utbildade lärda för att sköta de nationella angelägenheterna, hellre än att hans krigsstab gjorde det. Han ansåg att generaler var bra på krigsbataljer men inte på civila lagar. Dessutom var många av dem för arroganta på grund av sina insatser under kriget för att vare sig lyda order eller lagar.  Kejsar Liu Xiu belönade 360 generaler med titeln hertig plus en stor förmögenhet, men han höll dem utanför statliga tjänster tills han hade tryggat sin ställning.

Kejsaren förstärkte den centraliserade regeringen genom att inrätta ett system där lokala guvernörerna rapporterade till honom personligen, för att förhindra att dynastin föll tillbaka i händerna på mäktiga ministrar, hertigar eller lokala klanledare.

Han erkände att de ytterst stränga lagarna som införts av inkräktarna under inbördeskrigen hade orsakat stor förbittring, så han utfärdade flera gånger order om amnesti för att befria slavar eller personer med lindrigare brott och förbjuda tortyr på slavar.

Hans krigserfarenhet fick honom att som kejsare föredra fredliga lösningar vid konflikter. Därför blev han känd som en beslutsam kejsare men med stor barmhärtighet.

Som skattesystem antog Liu Xiu en minimal skattepolitik för att minska på skattetrycket. För att uppmuntra jordbruksmetoder och bevattning sänkte han lantbrukets skatter från 10 till 3,3 procent. Dessutom antog han skattelättnader för att ge stöd till äldre, änkor och fattiga som drabbats mest av inbördeskrigen.

Vad gällde frågor om gränssäkerhet förstärkte han gränsernas infrastruktur och förbättrade gränsförsvaret. Fångar uppmuntrades att delta i de militära aktiviteterna vid gränsen för att få straffet sänkt.

Liu Xiu  hade också rykte om sig att vara strikt med sig själv men behandla andra med stor tolerans. Under inbördeskriget började många av fiendens generaler att förenas med honom och han gav dem högt förtroende.

När en allvarlig jordbävning hände under hans regeringstid, skyllde han på sig själv för att han brast i dygd och därför inte kunde skydda sitt folk från katastrofen.

Under hans regeringstid återhämtade sig samhället snabbt från den förstörelse som inbördeskriget orsakat, sociala konflikter lättade och folket levde ett lugnt och lyckligt liv.

via Liu Xiu – beslutsam kejsare med stor barmhärtighet – Epoch Times

Mer i detta ämne:


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.