Ftalater i smink kan öka risken för diabetes

7 maj, 2012 kl. 11:48 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Vetenskap | 1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som ingår i en mängd produkter som vi använder dagligen. Många ftalater är så skadliga att de förbjudits. Nu har svenska forskare upptäckt att en typ av ftalater som används i kosmetika och plast kan öka risken för typ 2-diabetes.

Vid Uppsala universitet har Monica Lind, docent i miljömedicin på enheten för arbets- och miljömedicin tillsammans med Lars Lind, professor i medicin, analyserat hälsodata från en studie på tusen kvinnor och män i 70-års ålder.

Deltagarnas fasteblodsocker undersöktes, och man gjorde även olika insulinmätningar och tog blodprover för analys av miljögifter.

Forskarna såg att de överviktiga deltagarna hade höga blodfetter, vilket var väntat. Något mer oväntat var dock att trots att man tagit hänsyn till fetma, blodfetter, rökning och motionsvanor, fanns ett samband mellan halten i blodet av några av ftalaterna och ökad förekomst av diabetes.

Med förhöjda ftalatnivåer hade personerna ungefär dubbelt så hög risk att ha diabetes jämfört med de med lägre nivåer. Vissa av ftalaterna visade påverka insulinproduktion i bukspottskörteln negativt.

– Även om våra resultat måste bekräftas i fler studier ger de stöd för hypotesen att vissa miljökemikalier kan bidra till uppkomsten av diabetes, säger Monica Lind i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i tidskriften Diabetes Care.

Fakta ftalater

Mono-metyl ftalat (MMP), Mono-etyl ftalat (MEP) och mono-isobutyl ftalat (MiBP) är alla tre nedbrytningsprodukter av kemikalierna dimetylftalat (DMP), Dietyl Ftalat (DEP) respektive Di-isobutyl Ftalat (DiBP) och använd bland annat som bärare av parfymer i kosmetika, egenvårdsprodukter, doftblock och doftljus. DMP används även i bläck och som mjukgörare i cellulosaplast.

Källa: Uppsala universitet

via Ftalater i smink kan öka risken för diabetes – Epoch Times

Mer i detta ämne:


Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.