Tidigaste kända mayakalendern sträcker sig bortom 2012

16 maj, 2012 kl. 09:15 | Publicerat i Kultur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Belinda McCallum
Epoch Times

Hieroglyfer från 800-talet målade av en skrivare i Mayariket i nuvarande Guatemala skildrar måncykler och kanske även planetcykler, och utgör den äldsta kända kalendern från Mayariket.

Staden Xultún upptäcktes för nästan ett århundrade sedan i en avlägsen regnskog i regionen Petén och omfattar 31 kvadratkilometer. Det var en gång hem för flera tusen människor och monument konstruerades från och med första århundradet efter Kristus. Bara 56 strukturer har räknats och kartlagts bland många tusen andra.

Ett arkeologteam under ledning av William Saturno från Boston University har nu grävt ut kalenderskötarens rum, som tycks vara en del av ett hus. Detta är första gången som mayamålningar har upptäckts på väggar i ett hus.

Trots skador från plundrare finns en mängd röda och svarta glyfer och olika människofigurer synliga på de tre intakta väggarna. Beräkningar på den östra väggen syftar på månens cykel, medan mer otydliga beräkningar på den norra väggen kan kopplas till Mars, Merkurius eller Venus. Enligt forskarna var syftet med mayakalendern att harmonisera heliga ritualer med himmelska händelser.

”För första gången får vi se vad som kan vara verklig historieskrivning som utförts av en skrivare, vars jobb var att vara officiell historieskrivare i ett mayasamhället”, sade Saturno i ett pressmeddelande.

”Det är som ett avsnitt av TV-programmet ’Big Bang Theory’, ett enkelt matteproblem som de målar på väggen”, tillade han. ”De tycks använda den som en svart tavla.”

Det finns emellertid ingen indikation på att vår värld kommer att gå under 2012. Snarare kommer den bara att gå in i en annan cykel.

Läs mer: Tidigaste kända mayakalendern sträcker sig bortom 2012 – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.