Flera tesorter från en enda växt

25 maj, 2012 kl. 18:23 | Publicerat i Kinesisk kultur, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Anne Hakosalo
Epoch Times Sverige

I boken Cha jing beskrivs bland annat hur teblad blir till te i en kopp. Nu blir det mer detaljerat om hur teblad processas i modern tid.

I dag finns det många olika sorters teer i Kina: vitt, grönt, gult, oolong, svart, lagrad pu-er och smaksatt te som till exempel jasmin som är smaksatt med riktiga blommor.

Longjingteet har gamla anor och nämndes redan på 700-talet i teklassikern Cha jing, skriven av poeten och författaren Lu Yu.

– Det tillverkas många bra gröna teer i Kina, men det mest berömda är Longjing (betyder drakbrunnen), som kommer från Zhejiangprovinsen och Bi Luo Chun, (som kommer) från Jiangsuprovinsen, säger Amanda Hemmingsson på Te-centralen i Östersund.

Grönt te finns i många olika kvalitéter, så skillnaderna mellan olika sorter kan vara stora.

Skillnaden mellan grönt och svart te är att det gröna teet inte går igenom någon torkningsprocess (oxidering), som det svarta teet gör. Direkt efter skörden behandlas bladen istället med värme som stoppar enzymernas aktivitet i bladen. Upphettningen gör teet grönt och bevarar nyttiga ämnen. I Kina rostar temakarna tebladen, i Japan ångas de.

Traditionellt rostas bladen i stora wokpannor. Det är orsaken till att det kinesiska gröna teet har en lätt touche av rostad nöt eller andra aromer.

Kvalitén på teerna varierar beroende på klimat, odling, skörd och tillverkningssätt. En annan faktor är vilka blad som används. De finaste sorternas grönt te görs på vårens första skott. Vanligtvis plockas de två översta tebladen och knoppen från teplantan. Det tredje och fjärde bladet används vid tillverkning av oolongte.

– Te från låglandet har sin smak, där mognar teet fortare. Te från höglandet, där bladen växer långsammare, har en ädlare och finare smak, säger Ralf Vässmar, på Telagret i Göteborg.

I Sverige har intresset för grönt ökat på senare tid, men enligt Vässmar är fortfarande teer som är smaksatta med olika essenser populärast.

Närmast lyrisk i rösten berättar Vässmar om en tesort som kallas för vitt te och kommer från Fujianprovinsen i Kina. Det nyskördade teet måste torkas direkt så att det inte börjar att oxidera. Bai Hao Yinzhen är en av de finaste tesorterna i världen. Det innehåller enbart nyutslagna fjuniga knoppar.

Det unika med det vita teet är att det skördas fyra veckor i april, tidigare än andra tesorter. Bladknoppen är stor som en tulpan. Före skörden placeras tunt tyg över bladknopparna, som får mogna långsamt utan att spricka ut. Efter plockningen läggs knopparna i solen för att torka; en procedur som kräver mycket tid och arbete.

Fakta

Teplantan heter på latin Camellia sinensis och har sitt ursprung i Kina där den har odlats i flera tusen år. En andra variant upptäcktes i Assam i Indien på 1800-talet och döptes till Camellia sinensis assamica.

Förr växte den grönskande busken vilt i Kina och kunde bli uppemot 20 meter hög. För att förenkla odling och plockning låter man numera inte teplantan bli högre än en och en halv till två meter. Teplantan trivs bäst i tropiskt klimat, där temperaturen är 10-35 grader.

Mer i detta ämne:

via Flera tesorter från en enda växt – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.