Nytt hemligt parti kämpar för demokrati i Kina

25 maj, 2012 kl. 08:39 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Zhang Mingjian
Epoch Times

Ett nytt politiskt parti som siktar på att skapa konstitutionell demokrati i Kina har väckt kinabevakares uppmärksamhet under denna period av intensiv politisk aktivitet i Mittens Rike.

Enligt uppgifter till Epoch Times har en samling unga vetenskapsmän och intellektuella i Peking nyligen bildat ett parti som de kallar ”Kinesiska vetenskapsmäns liberala demokratiska parti”. Partiet förespråkar universella demokrativärden. Deras mål är att genomföra en fredlig revolution genom att montera ner kommunistpartiet inifrån och därmed etablera konstitutionell demokrati.

Om det nya partiet kommer till makten ska det arbeta för att de kinesiska medborgarna får frihet, politiska rättigheter och ett sunt rättssystem baserat på den kinesiska konstitutionen, där alla medborgare behandlas lika inför lagen. Partiet har som avsikt att etablera en konstitutionell regering där makten är uppdelad på en verkställande, en rättslig och en juridisk gren.

Det skulle också nationalisera militären, som nu kontrolleras direkt av det Kinesiska kommunistpartiet.

Epoch Times fick kontakt med det nya partiets ledare Liu Yi (som egentligen heter något annat) som berättade att partiet kommer att tillkännage sina stadgar inom en snar framtid.

Xinhua, som är en av den kinesiska regimens officiella kanaler utåt, publicerade den 23:e februari ett förslag från den centrala partiledningen. Förslaget var det första i sitt slag sedan kommunistpartiet kom till makten i Kina och gick ut på att skapa en arbetsgrupp bestående av icke partimedlemmar, inklusive bland annat demokratiförespråkare, representanter för olika religioner och etniska grupper. Den skulle också rekrytera nya förmågor från de här organisationerna för att arbeta med kommunistpartiet.

Enligt en källa som arbetar inom kommunistpartisystemet hade icke partimedlemmar som arbetade för regeringsorgan tidigare ingen verklig makt, utan tjänade bara ett propagandasyfte. Dessa icke partimedlemmar var också utestängda från vissa departement och yrken, däribland militärmakten, media och säkerhetsklassade yrken.

Tidigare har Epoch Times rapporterat om att viktiga ledare inom kommunistpartiets politbyrå hade nått konsensus kring fyra punkter, vilka är mycket lika det nya partiets mål:

1. En ny kommitté ska bildas för att sätta samman konstitutionen. Den ska bestå av medlemmar från olika delar i samhället, politiska partier och organisationer. Kommittén ska lägga fram ett förslag på en ny konstitution som ska skydda förenings- och organisationsfrihet.

2. Det Kinesiska kommunistpartiet ska meddela att det har avslutat sitt historiska uppdrag som det styrande partiet. Alla medlemmar måste omregistrera sig, och kan då välja att endera sluta eller att stanna kvar.

3. Man ska ge upprättelse och kompensation till studenterna från Himmelska fridens torg 1989, Falun Gong, och alla andra grupper och offer som har förföljts för sitt arbete för att förverkliga Kinas demokrati.

4. Nationalisering av militären.

De parallella tillkännagivandena tyder på att toppledare inom kommunistpartiet sonderar terrängen för att införa konstitutionell demokrati, och har läckt ut information till media. I mitten av april citerade Radio France Internationale (RFI) en artikel i China in Perspective som sade att premiärminister Wen Jiabaos förslag på politiska reformer och upprättelse av studenterna från 1989 hade godkänts.

RFI citerade Gao Yu, en Pekingbaserad journalist som vunnit priset Courage in Journalism Award två gånger. Hon sade att hon fått information från någon som jobbar inom partisystemet.

En serie incidenter har visat upp intensiva inhemska konflikter i Kina, enligt människorättsadvokaten Jiang Tiangyong, som talade med Epoch Times den 26:e april.

– Både folkets missnöje och den eskalerande maktkampen bland höga partitjänstemän är på gränsen till att explodera, sade han.

Bland händelserna finns förra årets kinesiska jasminprotester, förre polischefen i Chongqing, Wang Lijuns misslyckade avhoppsförsök vid amerikanska konsulatet i Chengdu den 6:e februari, Chongqings förre partisekreterare Bo Xilais dramatiska fall och den blinde människorättsavokaten Chen Guangchengs flykt från husarresten för att söka skydd på den amerikanska ambassaden i Peking i slutet av april.

– Man hör folk klaga överallt, på bussen och på restaurangerna, över falska varor och partitjänstemäns korruption och mutor. Folk har helt enkelt fått nog.

Jiang Tianyong sade att Kina måste välja den väg som innebär att man gör folket till viljes och ger dem demokrati och en rättsstat.

– Kina befinner sig vid ett vägskäl nu, och det kommer snart att ske förändringar, sade han.

via Nytt hemligt parti kämpar för demokrati i Kina – Epoch Times

Mer i detta ämne: ”De politiska omvälvningarna i Kina är viktiga”


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.