Förenklad registrering av organisationer ger hopp om politiska reformer i Kina

26 maj, 2012 kl. 07:53 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Hong Ning
Epoch Times

Politiska partier, människorättsorganisationer och andra grupper som vanligtvis förtrycks – ofta på ett våldsamt sätt – i Kina, kommer nu att tillåtas att registrera sig efter att en stor regeländring ägt rum.

Den kinesiska regimens civilminister sade nyligen att ministeriet driver på för att reformera hanteringen av sociala organisationer, för att tillåta direkt registrering hos civilministeriet. Detta kan ses som en del av premiärminister Wen Jiabaos försök till politiska reformer av Kinas kommunistiska system.

I en presskonferens som hölls av statsrådets informationskontor den 7 maj, sade civilminister Li Liguo att en ny policy som tillåter direkt registrering av sociala organisationer hos civilministeriet har varit på plats sedan andra halvan av förra året, enligt den statliga kinesiska tidningen People´s Daily.

Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua kräver de nuvarande reglerna kring sociala organisationer att en icke-statlig organisation måste hitta ett administrativt organ som kan övervaka dess aktiviteter innan de kan registreras hos civilministeriet.

Med andra ord: I nuläget måste alla sociala organisationer övervakas av regimen innan de kan registrera sig.

Enligt det nya registreringssystemet kan sociala organisationer registrera sig direkt hos civilministeriet.
– Myndigheterna kommer att undersöka organisationen i fråga utifrån sådant som hur de grundats, deras behov av att etablera sig i Kina, målet med deras aktiviteter och deras roll i social och ekonomisk utveckling, sade Li.

Li gjorde dessutom klart att alla sociala organisationer, inklusive de som arbetar politiskt och med mänskliga rättigheter, kommer att ha ”likvärdig” status för registrering och stå inför ”samma” övervaknings- och utvärderingsprocess.

Civilministeriet ligger under statsrådet och därmed under premiärminister Wen Jiabaos ledning. Det innebär att Wen måste ha godkänt att dörren öppnats för direkt registrering av ”alla sociala organisationer inklusive de som arbetar politiskt och med mänskliga rättigheter”. Vidare så agerar partiets ledare vanligtvis kollektivt när man beslutar i viktiga frågor, vilket innebär att Wen inte är den enda högt uppsatta partiledare som godkänt denna reform, enligt Deutsche Welle.

För bara ett drygt år sedan, under ett möte i Nationella folkkongressen den 10 mars 2011, avvisade folkkongressens ständiga utskotts ordförande Wu Bangguo alla tankar på reformer och presenterade fem punkter där ingen ändring ska ske. Inga flerpartival ska hållas, bara en uppsättning ledande principer ska följas, statsmakterna ska inte bli oberoende av varann, inget federalt system ska införas och ingen privatisering.

Wu sade även att dessa fem punkter hade undersökts och godkänts av politbyråns ständiga utskott, regimens nio man starka maktorgan som i praktiken styr Kina.

Nästa dag sade flera av partiets högsta ledare att de ”fullständigt höll med” om Wus ståndpunkt i frågan om de fem punkterna, enligt Hongkongbaserade Ming Pao. Bland dessa ledare fanns Jia Qinglin (ordförande och partisekreterare för nationella kommittén för Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens), Li Keqiang (vice premiärminister) och Zhou Yongkang (ledare för den interna säkerhetsapparaten, politisk-rättsliga utskottet). Wen Jiabao, däremot, kommenterade inte Wus uttalande.

Det politiska klimatet har ändrats dramatiskt i Kina på sistone efter en serie incidenter, såsom Chongqings förre polischef Wang Lijuns flykt till det amerikanska konsulatet i Chengdu, utrensningen av Chongqings partichef Bo Xilai, och den blinde människorättsadvokaten Chen Guangchengs dramatiska flykt till amerikanska ambassaden i Peking från den utomrättsliga husarrest han hållits i. Alla dessa händelser var hårda slag för Zhou Yongkang, som på söndagen enligt uppgift frånträdde sina arbetsuppgifter som Kinas högste ledare för inhemsk säkerhet.

Zhou är en del av den hårdföra partifraktion som inkluderar Bo Xilai och förre partiledaren Jiang Zemin. De har alla stämts i utlandet för sina roller i tortyr och folkmord på Falun Gong-utövare i Kina. I ett försök att undvika att ställas till svars har de här männen bedrivit en maktkamp mot Hu Jintaos fraktion, den så kallade ungdomsbrigadsfraktionen.

Zhous fraktion är också det största hindret för Wen Jiabaos politiska reformer, enligt flera Kinaexperter. Händelserna på sista tiden antyder att den här fraktionen är på väg att rensas ut ur partiet.

Zhang Tianliang, kommentator och professor på George Mason-universitetet sade i en intervju med New Tang Dynasty (NTD) Television att den interna säkerhetsapparat som Zhou leder har förstört rättvisan i Kina och har hindrat Kina från att förändras.

Hong Jiang, en annan kommentator, sade till NTD att Hu och Wen måste göra sig av med Zhou om de ska kunna driva på för politiska reformer.

Wen Jiabao har öppet betonat betydelsen av politiska reformer vid många tillfällen på senare år.

Under en presskonferens vid den femte sessionen av den elfte Nationella folkkongressen den 14 mars i år, dagen innan Bo Xilai avsattes som partisekreterare för Chongqing, sade Wen: ”Vi har nått en kritisk punkt när det gäller reformer. Om vi inte lyckas åstadkomma politiska reformer kommer vi inte kunna genomföra ekonomiska reformer.”

Han sade även: ”Under mitt sista år som premiärminister kommer jag att vara lika fast besluten som tidigare att göra allt för att tjäna folket, reparera misstag jag har begått genom att åstadkomma nya saker och vinna folkets förståelse och förlåtelse.” Nu när Zhou Yongkang enligt uppgift håller på att förlora makten är det tydligt att alliansen mellan Wen Jiabao, Hu Jintao och den tilltänkte nye partiledaren efter Hu, Xi Jinping, har övertaget.

Kinesiska medier rapporterade att Guangdongprovinsen är den första provins som genomfört direkt registrering av sociala organisationer. Wang Yang, en nyckelperson i Hus fraktion, är partisekreterare för Guangdongprovinsen. Den nya policyn har i praktiken ersatt Wu Bangguos fem punkter. Det här kan vara ett tecken på att partiet är öppet för mer möjligheter och att Wen Jiabao bereder marken för politiska reformer.

via Förenklad registrering av organisationer ger hopp om politiska reformer i Kina – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.