Blixtförälskade i kor

2 juni, 2012 kl. 07:29 | Publicerat i Kultur, Natur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,


Av Maria Carling

Fotografen tände blixten och satte korna på catwalken. Författarna gjorde ett grävjobb bland kor och bönder. Nu har boken Kor – en kärlekshistoria sålt i 30 000 exemplar, en oväntad succé som kanske hör ihop med den nya gröna vågen. Vi söker våra lantliga rötter.

– Juryn föll tydligen pladask för korna, berättar Åsa Ottosson som delade 2012 års Pandapris för boken Kor – en kärlekshistoria med sin make Mats och fotografen Roine Magnusson.

Ko-boken är en elegant coffee-tablebok i det större formatet med bilder på kor tagna med blixt, som om djuren gick på en modevisning. Mellan porträtten finns berättelserna om det vilda i korna, om mjölkbondens slit och om att stressade kor lätt blir sjuka – precis som vi. Fotografen ville lyfta fram kon i all sin skönhet, men han ville också påminna läsarna om att betesmarken, det öppna landskapet, är i försvinnande. Roine Magnusson har fått slita i många timmar i kohagarna för att få de bilder han ville visa.

– Ibland fick jag tillbringa en hel dag i hagen innan kossorna släppte till och lät sig fotograferas i mitt blixtljus, berättar Roine Magnusson som plåtat kor från Ales stenar på den skånska sydkusten till fjällkor i norra Jämtland.

En och annan naturnörd har hummat om att Världsnaturfondens Panda-pris inte borde gå till en bok om kor. För kor är väl inte natur?

– Kossan står precis i gränssnittet mellan natur och kultur. Som vi, förresten. Hon knyter ihop oss människor med naturen. Kanske är det därför de är så intressanta? säger Mats Ottosson medan han serverar kaffe och mörk choklad hemma i ladugården.

I lagårn? tänker ni. Hur ko-tokiga är de här författarna? Jo, nog för att de är äkta koälskare, men den gamla lagårn i byn Wij mellan Eskilstuna och Arboga är numera ombyggd till frilanslokal för författarna och journalisterna Åsa och Mats Ottosson.

När de flyttade hit på 1990-talet fanns det ännu kor i byn.

– Då var vi de enda som hämtade mjölk i kruka, berättar Åsa.

– Mmm… Vi var ”de konstiga stockholmarna”, tillägger Mats som själv har rötter på landsbygden i Småland.

Åsa bodde i Danderyd som liten, men har en stark anknytning till Dalarna. Det var där, i naturen, som hon mådde allra bäst under sin barndom. Tillsammans har de skrivit flera böcker om både djur och natur. Den här gången var det fotografen Roine Magnusson som kickade igång skrivandet. Nog för att de själva kände starkt för ämnet kor, men ändå är det förvånade över att läsarintresset var så stort.

Varför detta intresse för kor?

– Jag kan tänka mig att bristen på kor i landskapet är något som kan ge oss fantomkänslor, säger Mats.

Vi saknar en landsbygd utan kor på samma sätt som en kroppsdel som vi inte har längre.

– Det landskap som korna bidrar till att skapa är en miljö som vi känner lugn i. Många av oss tycker att detta är vacker natur, ett Astrid Lindgren-land, säger Åsa.

– Det är nog ett slags nostalgi som lockar över hundra tusen besökare till kosläpp och som skapar tittare till tv-programmen om livet på landet. Men det är inte en museal nostalgi. Kossan är ständigt aktuell och ger oss mat på bordet precis som förr, säger Mats och funderar vidare på vad som drar stadsborna ut till landet: Bilden av att vara en god förälder kanske handlar om att visa barnen att ”Härifrån kommer mjölken”.

– Och det är en trevlig utflykt att åka och titta på glada kor. Deras kroppsspråk är så tydligt, säger Mats som själv närstuderat kornas alla detaljer och krumsprång för att göra bokens akvarellbilder.

Läs mer: Blixtförälskade i kor | Idagsidan | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.