Meditation hjälper tonåringar i riskzonen

19 juni, 2012 kl. 09:12 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, meditation, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Arshdeep Sarao
Epoch Times

Regelbunden meditation från unga år kan avsevärt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, i och med att belastningen på hjärtat minskas.

Ett amerikanskt forskningsteam har studerat 62 afro-amerikanska tonåringar med högt blodtryck och upptäckt att hjärtats vänstra kammare hade lägre massa hos dem som mediterat två gånger dagligen. Hög massa i vänstra hjärtkammaren är ett förtecken på hjärt- och kärlsjukdomar.

”Ökad massa hos hjärtmuskelns vänstra kammare orsakas av extra arbetsbörda för hjärtat med högre blodtryck”, sade Vernon A Barnes på Georgia Health Sciences University i ett pressmeddelande.

”En del av dessa tonåringar hade redan förhöjd massa i vänstra kammaren på grund av deras höga blodtryck, något de sannolikt tar med sig upp i vuxen ålder.”

För att kontrollera effekten av meditation lät teamet slumpvis utvalda tonåringar delta i två olika aktiviteter i fyra månader.

30 tonåringar genomförde rutinmässigt 15 minuters gemensam meditation och 15 minuter hemma. Samtidigt fick en grupp av 32 tonåringar inte meditera, men de utbildades i hur man ska hålla blodtrycket på normal nivå och minska risken för hjärtsjukdomar. Samma instruktör arbetade med båda grupperna.

Efter studien visade EKG-undersökningar en minskning av deltagarnas vänstra hjärtkammare hos den grupp som mediterade.

Dessa elever visade också upp beteendeförbättringar enligt dokumentationen från skolan.

Enligt Barnes ger meditation en period av ”djup vila” vilket minskar aktiviteten hos sympatiska nervsystemet och utsöndringen av stresshormoner. ”Som följd slappnar blodkärlen av, blodtrycket sjunker och hjärtat arbetar mindre.”

Forskarna förklarade i sin artikel att tidigare studier har visat hur meditation effektivt sänker blodtrycket hos dem som utövar under lång tid, och kontrollerar indikatorer för psykosocial stress som ilska, fientlighet och depression.

”Statistik tyder på att en av tio svarta ungdomar har högt blodtryck”, sade Barnes. ”Om meditation utövas under längre tid kan det minska risken för att dessa ungdomar utvecklar hjärt- och kärlsjukdomar, utöver de andra hälsofördelar det ger.”

Detta är den första studien som visar en minskning i massan i vänster hjärtkammare på grund av meditation. Teamet hoppas att detta är ett steg mot att meditation etableras som ett sätt att förhindra och behandla hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten publicerades på nätet i tidskriften Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

via Meditation hjälper tonåringar i riskzonen – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.