Experter varnar för kinesiska investeringar i Europa

29 augusti, 2012 kl. 17:11 | Publicerat i Ekonomi, Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Lian Xin
Epoch Times

Den kinesiska regimen har ökat investeringarna i Europa under skuldkrisen i EU, men även om det behövs pengar i problemregionen finns det skäl till försiktighet, enligt två experter. Två professorer i företagsekonomi beskrev vad de kallade dolda agendor, som inte har mycket att göra med affärer.

Professor Xie Tian vid University of South Carolinas Aiken Business School berättade för NTD Television, ett New York-baserat huvudsakligen kinesiskspråkigt tv-bolag, att han anser att målet med investeringen är att tysta människorättsfrågorna och hjälpa det kinesiska kommunistpartiet att få militär teknik och vapen från Europa.

– Det internationella samfundet utövar påtryckningar på partiet rörande frågor om mänskliga rättigheter. Regeringar i Västeuropa fördömer partiets brott mot mänskliga rättigheter. Partiet avleder det här trycket genom ekonomiska investeringar. Så partiet har naturligtvis andra dolda motiv förutom att tjäna pengar, sade han.

Xie Tian tillade att han tror att kommunistpartiet hoppas på att investeringarna kommer göra det lättare att få militär teknik från Europa, och leda till färre restriktioner för vapenexport från Europa till Kina.

– Men man är medveten om det här i väst, så man kommer inte att sälja sina verkligt högteknologiska vapen till kinesiska kommunistpartiet.

Xia Yeliang, professor vid handelshögskolan på Pekinguniversitetet, sade i en intervju, även den med NTD, att den kinesiska regimens investeringar utomlands under de senaste decennierna inte har gett några stora inkomster. Han sade att han tror att investeringarna inte alltid är avsedda att gå med vinst.

Xia syftade på de ekonomiska förlusterna och konkurserna i statligt stödda kinesiska företag, varav några gör investeringar utomlands.

– Det är svårt att säga att dessa typer av kinesiska investeringar är helt av ekonomiska skäl. I många fall har dessa investeringar ett starkt politiskt syfte, sade han.

Syftet med dem är att både ”stärka Kinas inflytande” i Europa, och ”skapa en psykologisk effekt” som stödjer Kinas mål när det gäller att influera andra länders befolkning.

När Europa har investerat kraftigt i Kina har det uppstått problem, enligt franska tidningen Liberation. Den citerade en fransk affärsman i Kina som bestämde sig för att flytta sitt företag från Kina på grund av korruption och bristande säkerhet.

Xie tror inte ens att ett mycket stort inflöde av pengar kan ge en stor effekt.

– Partiet har ännu inte nått den punkt där det verkligen påverkar eller manipulerar den europeiska ekonomin. För Kinas del är detta en stor del av landets totala investeringar utomlands. Men i själva verket är den totala mängden mycket, mycket liten. Omfattningen är också mycket mindre än kapitalinvesteringen som Japan och Sydkorea gör i Europa, sade han.

via Experter varnar för kinesiska investeringar i Europa – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.