Kinesiska advokater kritiserar utpekande av USA-influerade ”problemgrupper”

2 september, 2012 kl. 07:31 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Kinas nya ”fem svarta” kategorier representerar grundläggande värden

Luo Ya
Epoch Times

I en antiamerikansk propagandaartikel i Folkets dagblad hävdar en skribent att USA ”infiltrerar Kinas lägsta klasser” och försöker påverka kinesiska grupper som är under utveckling, däribland advokater. En mängd advokater reagerade och skrev kommentarer om det på sina bloggar.

Artikeln från den 2 augusti, skriven av kommunistpartiets utrikespolitiska universitet, säger att USA “stör Kinas utvecklingsmodell med hjälp av icke-militära medel”. Där listas människorättsadvokater, underjordiska kyrkor och religioner, dissidenter, internetpersonligheter, utsatta och etniska minoriteter som de fem kinesiska problemgrupperna som USA försöker påverka. Bloggare började genast omnämna dessa fem grupper som de nya ”fem svarta” kategorierna, en påminnelse om de fem svarta kategorierna som Mao riktade sitt förtryck mot på 1950- och 1960-talet.

Flera kinesiska advokater kommenterade på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

“Global Times intervjuade mig för att höra mina åsikter om de ‘fem grupperna’, skrev advokaten Zhang Kai. ”Jag insåg en sak under intervjun. De ’fem grupperna’ representerar fem grundläggande ideal. Människorättsadvokater representerar lagen och konstitutionen. Underjordiska religioner och kyrkor representerar kampen för trosfrihet. Internetpersonligheter representerar åsiktsfrihet. Dissidenter representerar kampen för politiska rättigheter. Och minoritetsgrupper representerar kampen för rättvisa. Detta är de fem grundläggande idealen för ett modernt samhälle”, sade Zhang Kai.

“Politiker som ser advokater som fiender är själva fiender till rättsstat och demokrati”, skrev Qin Yongmin, advokat från Henanprovinsen.

“När advokater förtalas och attackeras, tar många ett steg åt sidan, och tänker att attacken inte har någonting med dem att göra. Är det verkligen så? När det inte längre finns några advokater som gör sin plikt enligt lagen – och i själva verket minskar de i antal – kommer din egen säkerhet att vara i riskzonen”, skrev Cui Xiaoping, advokat från Guangdongprovinsen.

“Att se advokater som upprorsmän är samma sak som att kasta lagen och mänskliga rättigheter på soptippen. Om partiet avskärmar sig från folket, samtidigt som omvärlden isolerar det kinesiska kommunistpartiet, kommer det bara att leda till partiets upplösning”, kommenterade Xu Tianming från Guangdongprovinsen.

“Allt politiskt styre ska vara i enlighet med folkets intressen, där fokus ska ligga på att vinna folkets hjärtan, och verkligen lyssna på folket. Annars blir politiken reaktionär, utan någon medveten och intuitiv förståelse”, skrev Qiu Xuyue, advokat från Guangdongprovinsen.

via Kinesiska advokater kritiserar utpekande av USA-influerade ”problemgrupper” – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.