Ny kinesisk lag slår mot advokater

4 september, 2012 kl. 07:14 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Gu Qing’er
Epoch Times

Kinas Högsta domstol har lagt fram ett förslag om en ny lag som innebär att man kan gripa advokater och till och med tillfälligt dra in deras licenser om de tar bilder under rättegången, filmar, spelar in ljud, e-postar eller bloggar information om rättegångar och rättsfall. Förändringarna i förslaget ses som en tolkning av den nuvarande lagen. Advokater i Kina har fördömt förslaget.

Advokatsamfundets undersökningskommitté för kriminalfall höll ett krismöte den 24 augusti om den nya lagen, enligt Southern Metropolis Daily.

Enligt advokater är både innehållet och metoden problematisk.

Shu Hongjun-gruppen på advokatyrån Shandong Qihua säger på sin officiella mikroblogg på Sina: “Att Högsta domstolen omedelbart kan straffa advokater kommer säkerligen att leda till allvarliga konsekvenser, till exempel mer rättslig korruption, begränsning av advokaters rättigheter att försvara åtalade, orättvisa rättegångar och godtycklig förföljelse av advokaters rättigheter av omdömeslösa domare.”

Kinas Högsta domstol
har inte makt att dra in advokatlicenser. Endast justitiedepartementet kan göra det. Högsta domstolen kan inte heller stifta nya lagar. Kinas domstolssystem är emellertid långt ifrån oberoende och kontrolleras av politisk-rättsliga utskottet, ett utomrättsligt organ med omfattande makt. Politisk-rättsliga utskottet står över åklagarenheten, domstolarna och hemliga polisen och kontrollerar den 1,5 miljoner man starka beväpnade polisstyrkan och 1,7 miljoner vanliga poliser.

Epoch Times skrev en artikel den 16 april om politisk-rättsliga utskottets makt bakom kulisserna, där Radio France International citerade advokaten Lin Dongpin, som sade att tolkning av lagen inte innebär att stifta en ny fullständig lag, utan snarare om att lösa detaljer kring hur existerande lagar ska behandlas. Enligt honom gick Högsta domstolen så långt utanför sina befogenheter att det enligt hans åsikt liknar att stifta en ny lag. Att domstolen får straffa advokater med sex månader till ett års indragen advokatlicens är helt klart utöver deras befogenheter. ”Det är verkligen absurt”, sade Lin.

Southern Metropolis Daily skrev att Kinas Högsta domstol den 30 juli meddelade ett förslag till tolkning av Folkrepubliken Kinas brottsbalk. Förslaget gick ut till domstolarna men har inte gjorts offentlig. Domstolarna har till mitten av september på sig att kommentera förslaget. Den nya lagen kommer att offentliggöras vid slutet av året och införas den 1 januari.

Några detaljer som
advokater ser som problematiska innefattar artikel 249. Enligt den får de i domstolen som har med sig ”bärbara datorer eller surfplattor i domstolen med Folkets domstols tillstånd, inte använda dem för att spela in, videoinspela, fotografera eller rapportera rättegångsaktiviteter via e-post, bloggar eller mikrobloggar”. Enligt artikel 250 kan straffet för advokater eller andra representanter för klienter som har sparkats ut från rättegången ”bli böter eller gripas på grund allvarliga överträdelser i domstolen och kan få sex till tolv månaders förbud av Folkets domstol”. Advokater kan bli av med sin licens från sex till tolv månader.

Advokaten Yang Xuelin från Pekingbaserade advokatbyrån Shouxin skrev på sin mikroblogg att om den nya lagen träder i kraft kommer domare att bli rent dekorativa, och offentlig korruption kommer att stå fullständigt oemotsagd.

”Att Högsta domstolen använder juridiska tolkningar för att begränsa advokater är ett idiotiskt förslag till kastrering… Försvaret kommer att sitta tyst, åklagarsidan kommer att dominera i domstolarna och de offentliga säkerhetsorganens smutsiga handlingar… kommer att stå oemotsagda.”

via Ny kinesisk lag slår mot advokater – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.