Hongkong backar om patriotiska hjärntvättskurser efter massprotester

14 september, 2012 kl. 07:18 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Matthew Robertson & Angela Wang
Epoch Times

På söndagen meddelade Hongkongs högste politiske ledare, chief executive Leung Chun-ying, att de kontroversiella lektioner i nationskunskap, som många Hongkongbor har kallat hjärntvätt, inte ska vara obligatoriska. Beslutet kom efter två månader av protester och motstånd, bland annat en demonstration med över 100 000 deltagare.

Kursen i ”nationell och moralisk utbildning” skulle hållas i skolor och fostra patriotism bland Hongkongs unga. Invånarna har sett dem som hjärntvättskurser från Peking.

Leungs beslut innebär att lektionerna inte blir obligatoriska, utan att det blir upp till varje skola att besluta om man vill införa programmet eller inte. Det fattades en dag innan Hongkong ska välja en ny lagstiftande församling.

Leung hade ställt in sin första utlandsresa sedan han tillträdde som chief executive i juli, vilken skulle ha gått till APEC-mötet i Ryssland, för att handskas med krisen. Hongkongtidningen Apple Daily citerade källor som gjorde gällande att Peking var missnöjt med hur han hanterat frågan och beordrat honom att stanna i Hongkong för att ta itu med den. Finansministern John Tsang skickades i stället till APEC-mötet den 6 september.

För två månader sedan började en omfattande rörelse mot de patriotiska kurserna på låg- och mellanstadieskolor, efter att planen meddelats. Materialet ska lära Hongkongs barn att inte ifrågasätta det Kinesiska kommunistpartiets totalitära styre, enligt forskare och akademiker.

Kinas utbildningsminister Huang Guiren sade i torsdags att kurserna ”kan genomföras enligt olika platsers respektive förhållanden”, men insisterade på att de var nödvändiga.

Efter att en massdemonstration samlat 120 000 personer vid Hongkongs regeringshögkvarter vid Tamar på fredagen, kallade Leung till dialog med representanter för demonstranterna och Anna Wu, en inofficiell medlem av Hongkongs statsråd.

Det här var en helomvändning från Leung, som tidigare vägrat att ge efter för demonstranternas krav. Sedan han valdes till chief executive har han fått utstå mycket kritik för sin Pekingvänliga inställning.

Aktivister har hungerstrejkat under protesterna, där studenter, föräldrar, politiker och kändisar deltagit. Filmstjärnan Chow Yun-fat syntes bland andra i folksamlingen.

Om Leung inte hade vikt ner sig hade han fått hantera fortsatt hård opposition från studenter. Åtta universitet hade meddelat att de stödde den strejk som skulle organiserats av Hongkongs studentförbund den 11 september. En annan strejk, som skulle innefatta grundskole- och gymnasieelever, var planerad att äga rum den 29 september.

– Det Kinesiska kommunistpartiet hade krävt av Leung-administrationen att de skulle göra nästa generation Hongkongbor trogna kommunistpartiet. Vi kräver att regeringen stoppar de här nationalkunskapskurserna genast, sade Liu Sze-ming från Hongkongs studentförbund.

Politiska observatörer i Hongkong anser att även om Leung och hans utbildningsminister Eddie Ng Hak-kim nu har släppt det här förslaget, kommer allmänhetens ilska mot dem inte att lägga sig omedelbart, skrev Apple Daily.

Fastlandskineser som också är emot den patriotiska undervisningen uttryckte solidaritet med demonstranterna i Hongkong.

Kinesiska studenters karriärer bestäms av hur bra de studerar de patriotiska läromedlen, enligt Hu Qingxin, en universitetsstudent som var tvungen att gå till den här typen av lektioner i 16 år medan han studerade i Kina.

– Trots att vi visste att vartenda ord var en lögn var vi tvungna att studera alla frågor noggrant. Man var helt stum inombords när man satt och skrev ner beröm och smicker för kommunistpartiet. Många lärare förstår hur absurt det här är, men de måste lära ut det eftersom det ses som sanningen och en standard att mäta en students karaktär utifrån, sade Hu.

Många som inte kunde delta personligen i Hongkong visade sitt stöd via Weibo, Kinas svar på Twitter. En användare kommenterade: ”Ni är inte ensamma. De som är ensamma är de 1,3 miljarderna människor i Fastlandskina.”

Research av Jane Lin och Hsin-yi Lin

via Hongkong backar om patriotiska hjärntvättskurser efter massprotester – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.