”Medkänslan ett måste för vår överlevnad”

16 september, 2012 kl. 10:28 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Av Thomas Lerner

Bryr vi oss för lite om varandra? Ja, menar en grupp forskare som vill starta ett svenskt centrum för medkänsla och medmänsklighet. //…

Han är den erfarne forskaren, cancerläkaren och författaren. Hon är den blivande forskaren och psykologistuderanden som nu arbetar med sin första bok. Både Stefan Einhorn och Christina Andersson brinner för att skapa ett svenskt centrum för forskning och utbildning kring altruism och medkänsla.

I början av september samlas en rad kända forskare i Stockholm för att under en heldag samtala om vad som gör att människor har medkänsla med andra och hur vi ska kunna skapa ett mer medmänskligt samhälle. Förhoppningen är att mötet ska ge en rejäl skjuts åt planerna på det nya centrumet för medkänsla.

Både Stefan Einhorn och Christina Andersson har en övertygelse om att vi i dag på ett nytt sätt måste lära oss att upptäcka andra männi­skors behov och märka hur de mår. Det skulle i sin tur öka vårt eget välbefinnande och göra att vi känner oss mer trygga, menar de.

– Vi lever i en värld där många människor mår dåligt och är otrygga. Jag är inte säker på att mänskligheten överlever om vi inte på allvar lär oss mer om hur människan fungerar i relation till sig själv och till andra. Det är en ödesfråga, säger Stefan Einhorn.

För Christina Andersson handlar det mycket om att studera de faktorer och hinder som gör det svårt för människor att ha medkänsla med andra.

– Hur kan vi förstå och krympa dessa hinder för ett minskat lidande och ett ökat välmående? Det är frågor som intresserar mig och jag tror att ett nytt centrum skulle kunna ta fram mycket spännande forskning, säger hon.

Vad är då medkänsla? Stefan Einhorn talar om en form av sympati för en människa som man vill väl – och som man också försöker göra något för. Empati däremot, som en del felaktigt förväxlar med medkänsla, handlar om att kunna förstå och sätta sig in i en annan människas situation – men behöver inte betyda att man faktiskt känner starkt för eller hjälper denna.

Christina Andersson brukar använda det engelska uttrycket ”compassion” som hon anser är mer heltäckande.

– Compassion kan översättas med att se och känna in en annan människa, att inse och förstå vad han eller hon behöver, och en motivation att lindra deras sorg och smärta så gott det går, säger Christina Andersson.

Hon poängterar att studier visar att vårt inre belöningssystem aktiveras när vi hjälper andra. Då mår vi bra och känner ett välbefinnande i hela kroppen. Nya forskningsrön tyder även på att övningar i ”compassion” är ett verkningsfullt sätt att hantera och reglera stress.

– Stress minskar sammanhållningen på en arbetsplats och i hela samhället. Det i sin tur leder till ökad upplevelse av utsatthet och ensamhet – och till att medkänslan minskar, säger Christina Andersson.

Compassion brukar beskrivas som ett mentalt tillstånd som aktiverar känslosystem i hjärnan vilket minskar stressen. Då känner man sig trygg vilket gör det lättare att vara social och nyfiken på omgivningen.

På motsvarande sätt är konkurrens ett mentalt tillstånd som aktiverar en känsla av hot, vilket gör att vi blir mer stressade. Och en stressad person tänker mindre på andra människor.

– Kroppens fokus blir då att lägga energi på att försätta sig själv i ett säkert tillstånd. Vi blir mindre benägna att samarbeta och agerar ofta mer egoistiskt av förklarliga skäl, menar Christina Andersson.

Läs mer: ”Medkänslan ett måste för vår överlevnad” – DN.SE

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.