Nordisk litteratur årets tema på Bokmässan

19 september, 2012 kl. 14:47 | Publicerat i Kropp & Sinne, Kultur, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Barbro Plogander
Epoch Times Sverige

Bok och Bibliotek börjar nästa vecka. Den är mer känd som Bokmässan och finns i Göteborg. I år är temat nordisk litteratur.

Merethe Lindstrøm vann Nordiska rådets litteraturpris 2012 och har skrivit romanen ”Dager i stillhetens historie”. I sitt tacktal beskriver hon den stillhet som följde på massmorden på Utøya. På Bokmässan ska hon hålla invigningstalet och årets tema är Norden.

Nordisk litteratur står i fokus och bland alla dessa boktravar på mässan kommer besökarna på invigningsdagen att hitta kulturministrar från Norge, Sverige, Island, Åland och Färöarna samt samarbetsministrar från Danmark och Norge.

För att skriva en bok måste man kunna en massa ord. Men ett ord kan ha flera betydelser och det kan ha olika effekter på läsarna. Vilket värde har då ordet, det skrivna ordet? Det är en central fråga på årets Litteraturscen, men där granskas den ur penningens perspektiv. En författare måste kunna ta betalt för sina ord. Seminariet har titeln ”Ordet är fritt men inte gratis”.

Vårt svenska språk är emellertid en blandning av många olika influenser och utländska ord hanteras i de nordiska länderna olika. Här sticker Finland och Island ut. Finskan har 15 olika kasus vilket gör det svårt att ta in utländska ord. Dator till exempel, heter tietokone vilket ordagrant betyder informationsmaskin.

Islänningarna håller sig till sitt språk och släpper inte in många utländska ord. Istället skapar de nya ord för nya företeelser i samhället. De har ett vackert ord för elektricitet, rafmagn (bärnstenskraft). Ett utländskt ord som används är politik, men det är slang. Isländskan har bevarat mer av det fornnordiska språket än vad de andra nordiska länderna har gjort .

En som frågar sig vad forntiden betyder för oss idag är professorn i arkeologi, Cornelius Holtorf. Han ska under 20 minuter få oss att förstå att vårt kulturarv är viktigt. ”Kulturarvet och de arkeologiska lämningarna hjälper oss att ge mening till vår samtida mänskliga och sociala realitet”, står det i Bokmässans program.

På denna marknadsplats som Bokmässan stundtals verkar vara, blir ljudnivån hög för många montrar har egna program där författare framträder och det finns också många scenprogram. Det många finner intressant är de många seminarierna och dit ringlar sig köerna som långa band.

Kö blir det säkert när tre forskare ska tala om vad kreativitet är och hur man uppnår flow, det tillstånd där koncentrationen intensifieras samtidigt som medvetenheten ökar och tiden stannar upp. Bodil Jönsson, fysiker och professor, känd för sina tankar om tid, ska samtala med Fredrik Ullén som är både hjärnforskare och en hyllad konsertpianist. Georg Klein har skrivet böcker om ämnet och säkert kommer många spännande frågor att ställas på det seminariet.

Vi som gillar böcker trivs på Bokmässan, men den som istället gillar tidskrifter och tidningar, välkända och mindre kända för att inte säga okända, får också sitt lystmäte. Skolfolket hittar sina läromedel och bibliotekarierna botaniserar i mässhallarna, och så finns de som vill sälja den bok de skrivit och gett ut på eget förlag.

Ungdomar läser inte lika mycket skönlitteratur som tidigare och framför allt gäller det pojkar. Ett ämne som ska diskuteras på bokmässan blir därför ”Om att skriva så pojkar vill läsa”.

För det uppväxande släktet är annars böcker en guldgruva när det gäller ord och ordförråd. En bokhandel hoppas att de kan leda in barnen i böckernas spännande och nya världar, genom att lansera ”läsborgarmärket”.

En intressant plats är det internationella torget. Det har blivit en viktig mötesplats för dem som arbetar med globala utvecklingsfrågor, mänskliga rättigheter och samtidigt uppmärksammas internationella frågor. Programmet är fullspäckat med 100 scenprogram och 40 utställare.

Författaren Parvin Ardalan som fick en fristad i Malmö, deltar i ett samtal om jämställdhetskamp och aktivistmetoder. I sitt hemland Iran sågs inte detta med blida ögon och hon hindrades från att uttrycka sig och förföljdes.

Bokmässan är ett levande bevis för att vi i Sverige och Norden har yttrandefrihet, en värdefull mänsklig rättighet.

via Nordisk litteratur årets tema på Bokmässan – Epoch Times

Mer i detta ämne: Förföljda skribenter får fristad i ICORN:s nätverk

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.