Moderskärlek påverkar barnets hjärna positivt

23 september, 2012 kl. 11:53 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

En ny studie visar att stödjande och kärleksfull fostran under barnets tidiga år kan påverka barnets hjärna positivt, rapporterar The Times of India.

En studie som gjorts av barnpsykiatriker och neuroforskare vid Washington University School of Medicine i St Louis visar att det finns ett samband mellan kärleksfull omvårdnad och förändringar i barnets hippocampus, ett område i hjärnan som har betydelse för inlärning, minne och stresshantering.

”Den här studien bekräftar något som verkar vara intuitivt, vilket är precis hur viktiga vårdande föräldrar är för att skapa anpassningsbara människor”, säger en av forskarna Joan L. Luby till The Times of India.

”Jag tror att de konsekvenser det får för folkhälsan visar att vi ska ägna mer uppmärksamhet åt föräldraskapet och som samhälle göra vad vi kan för att främja de färdigheterna eftersom det är uppenbart att föräldraskapet har mycket, mycket stor påverkan på senare utveckling.”

I studien deltog barn i åldrarna sju till tio år som tidigare varit med i en studie om depression som forskarna inlett för ungefär tio år sedan. Barnen var då i åldrarna tre till sex år och i studien ingick både barn med symtom på depression eller andra psykiska störningar men även helt friska barn.

I en del av studien observerades och videofilmades barnen tillsammans med en förälder under en situation då barnen ombads vänta till föräldern avslutat en uppgift innan barnet fick öppna en present.

Hur väl föräldern lyckades stödja barnet under den stressande situationen värderades av bedömare som inte visste något om barnets hälsa eller föräldrarnas temperament.

När forskarna sedan scannade barnens hjärnor såg man att de barn som inte uppvisat symtom på depression och som fått en kärleksfull omvårdnad hade en tio procent större hippocampus än de barn som inte fått det.

Forskarna förklarar att det redan gjorts studier som visat på att en tidig närande miljö är viktig för barns hälsosamma utveckling, men att man då tittat på psykosociala faktorer eller skolprestationer. Det här är den första studien som betonar vikten av att en god fostran och stödjande föräldraskap verkligen ger konkreta anatomiska förändringar i hjärnan hos barnen.

Tidigare studier av råttor har visat att moderns omvårdnad, särskilt i form av slickande, framkallar förändringar i de gener som sedan producerar förändringar i receptorer som ökar storleken på hippocampus.

Även om 95 procent av föräldrarna i den aktuella studien var biologiska mödrar, tror forskarna att effekterna av en kärleksfull omvårdnad på hjärnan sannolikt är detsamma för alla vårdgivare vare sig de är pappor, mor- och farföräldrar eller adoptivföräldrar.

”Vi hittade ett mycket starkt samband mellan moderns vårdande och storleken på hippocampus hos de friska barnen”, konstaterar Luby.

Studien har publicerats online i Proceedings of National Academy of Sciences Early Edition.

via Moderskärlek påverkar barnets hjärna positivt – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.