Ouija-brädan ger psykologer tillgång till det omedvetna

25 september, 2012 kl. 07:12 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Belinda McCallum
Epoch Times

Kanadensiska forskare har tagit fram en okonventionell teknik för att utforska det omedvetna. Detta med hjälp av en ouija-bräda, en enkel träplatta märkt med orden ”ja” och ”nej”.

Forskarteamet vid University of British Columbia hoppas kunna tillämpa det de lär sig för att göra saker som flygplan, bilar och föremål i hemmet mer intuitiva och säkrare att använda.

”De flesta människor tror att de har kontroll över sina sinnen, men de har fel”, säger Ron Rensink, en av författarna till studien, i ett pressmeddelande. ”Sanningen är att vi utför tusentals omedvetna psykiska och fysiska uppgifter varje dag.”

Rensink tar upp bilkörning som det perfekta exemplet: ”I många fall navigerar vi genom farliga situationer samtidigt som vi bara tänker på vad vi vill ha till middag”, förklarar han. ”Vi kommer hem och minns ofta väldigt lite från resan.”

Forskarna fann att människor gav mer precisa svar när de gissade svaret på frågorna med en ouija-bräda (65 procent) jämfört med att svara muntligt (50 procent). Däremot var de båda typerna av svar nästan lika precisa när deltagarna trodde att de visste svaret.

”Dessa överraskande upptäckter tyder på att vi har en kraftfull ’andra intelligens’ bortom våra medvetna sinnen som man kan få tillgång till under de rätta omständigheterna”, sade en annan av författarna, Hélène Gauchou, i pressmeddelandet.

”Vi kanske tror att vi inte känner till ett svar i vårt medvetande, men i själva verket har vi kanske svaret därinne i vårt undermedvetna. Kanske har vi hört det på radion utan att riktigt lägga märke till det.”

Studien kan ha satt igång den ideomotoriska effekten där små muskler mobiliseras omedvetet, vilket till exempel sker vid bilkörning.

Teamet förfinar nu den här tekniken för att utveckla en snabbare respons med hjälp av en datoriserad version av ouija-brädan.

Resultaten publicerades i tidskriften Consciousness and Cognition i juni.

via Ouija-brädan ger psykologer tillgång till det omedvetna – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.