Doktor Vogels råd kan stärka hälsan inför hösten

28 september, 2012 kl. 09:17 | Publicerat i Kropp & Sinne | 1 kommentar
Etiketter: ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Så var den över – sommaren. Kanske känns det tungt i kropp och själ efter den på många håll regniga och solfattiga sommaren. Men vi kan nog klara vintern bra ändå med lite hälsoråd från den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel. Han drevs av en stark önskan om att hjälpa människor till hälsa och såg naturen som ett apotek av örter där det fanns helande krafter.

Under sommarmånaderna brukar vi fylla på våra frusna kroppar och själar med sol och värme. Vi behöver det för att klara de långa mörka vintermånaderna.

Nu tror jag att det är ordnat så finurligt i människans fysiologi att vi kan klara solbristen på andra sätt. D-vitamin finns att köpa som kostillskott och vi kan även få i oss det via kosten.

Det pratas mycket om att vi kan förvänta oss mer depressioner och skilsmässor efter den regniga sommaren. Ja kanske det, men som jag nämnde tidigare så tror jag att vi kan göra mycket själva för att må bra i vinter.

Det låter lite präktigt men jag tror att goda regelbundna levnadsvanor är nyckeln till hälsa. Alfred Vogel förespråkade sunda levnadsvanor och en balanserad livsstil. Hans kärlek till naturen och hans tro på dess läkande kraft har inspirerat mig i alla år.

Gifter

Redan på 1950-talet varnade han för de gifter som framställs i den kemiska industrin och som inte gav direkta förgiftningssymtom utan stannade kvar i kroppen med degenerativa och smygande besvär som följd. Han uppmanade oss att undvika alla gifter, konserveringsämnen och besprutningsmedel.

Elektrisk spänning

Han varnade även för syntetiska tyger och elektriska strålningsfält. Detta långt innan vi ens uppfunnit mobiltelefonen!

Vogel såg ett samband mellan exponering för elektromagnetisk spänning och trötthet, depressioner och huvudvärk.

Att bo i betonghus kan ge en negativ påverkan hos vissa människor och för dem som lider mycket av depressioner och ledsmärtor kan det vara en god idé byta boende, rekommenderade Vogel.

Även placeringen av ett hus kan ha betydelse för hälsan och för våra förfäder var det en självklarhet att låta en kunnig person undersöka den tilltänkta boplatsen med slagruta innan man började bygga där. Det var viktigt att ta hänsyn till bland annat bioklimat, elektromagnetiska strålar, spänningsfält och vattenådrar.

Naturläkaren avrådde oss från att bära syntetiska tyger mot kroppen som hos känsliga personer kan ge upphov till reumatism, smärtproblematik och även blodcirkulationsbesvär. Ja, ni vet ju hur det sprakar när man tar av sig sådana klädesplagg.

Sunda levnadsvanor

Förutom om att äta ren naturkost och endast äta måttliga mängder mat talade doktor Vogel för att en god hälsa byggs upp av enkla och sunda vanor. Framförallt att leva i en lämplig livsrytm.  Att aldrig tömma ut sina reserver till utmattningens gräns utan leva en balanserad tillvaro där man följer naturens rytm.  Undvika sena kvällar men gå upp tidigt på morgonen.  Sömnen under förnattstimmarna är värdefullare än timmarna efter midnatt.

”Naturlig sömn är således ett enkelt och billigt läkemedel. Det fordrar ingenting annat än god vilja, en aning uthållighet och tålamod. Och tålamod är en av våra högsta dygder, som samtidigt för oss till framgång”, skriver naturläkaren i sin bok ”Den lille doktorn”, en sammanställning av goda hälsoråd ur den schweiziska folk- och naturmedicinen.

Glädje är medicin

Doktor Vogel talade också om naturens, musikens och glädjens läkande kraft.

”Glädjen är i ordets sanna bemärkelse ett läkemedel, ty den förmår trycka på de knappar hos sympaticus, som löser kramper och stagnationer i levern, njurarna och bukspottskörteln.”

Avundsjuka, vrede, osämja och missunnsamhet såg han som farliga fiender för välbefinnandet och Vogel varnade oss även för ägodelarnas tyngande börda.

Vistas i naturen – morgongymnastik – andningsgymnastik

Att vistas i naturen och andas frisk luft ansåg Vogel vara A och O för en god hälsa. Han talade sig varm om morgongymnastik, helst utomhus, före frukost.

Idag är det till och med vetenskapligt bevisat att naturen faktiskt har en läkande kraft och att brist på motion är förödande för hälsan.

Doktor Vogel rekommenderade även andningsgymnastik som han fann hade en djupgående verkan på både den fysiska och den själsliga hälsan. ”Att andas är att leva”, skriver Vogel.

Kropp och själ hör samman

Jag tycker att den schweiziske naturläkaren sammanfattar det mycket bra i sin bok – vad som är viktiga grunder för en god hälsa.  I likhet med de gamla traditionella hälsometoderna, kinesisk traditionell medicin och Ayurveda tar han hänsyn till hela människan.

Gemensamt med gammal traditionell medicin genomsyras Vogels livssyn av en stark tro på att det finns en Skapares kraft bakom allt.

Vogel uppmanar oss att ta vara på livet och känna tacksamhet över det vi fått.

Osjälviskhet och förmågan att glädja andra och glädjas åt andra människors lycka ger oss själva kraft och glädje ansåg Vogel.

”Om du en dag känner Dig berövad Din glädje och därmed betryckt och ledsen, så försök att bereda andra glädje!”

Kropp och själ går hand i hand. Enligt gammal visdom är det viktigt att släppa störande tankar för att uppnå bättre hälsa och välbefinnande.

Den levnadskloke naturläkaren levde som han lärde och var aktiv in i det sista. Han avled 1996, 94 år gammal.

Med hjälp av doktor Vogels råd så ska vi nog klara av den här vintern också och minns att det kommer en vår.

Källor

Alfred Vogel: Den lille doktorn
Bioforce

via Doktor Vogels råd kan stärka hälsan inför hösten – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ett tips ! http://www.kunskapskällan.se


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.