Internetcensuren ökar i Kina

5 oktober, 2012 kl. 10:35 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Enligt rapport från Freedom House

Jack Phillips
Epoch Times

Kinas regim har under de senaste åren trappat upp kontrollen av sina medborgare på internet och begår de värsta övergreppen mot internetanvändares rättigheter i världen, enligt en ny Freedom House-rapport.

“Kinesiska myndigheter har trappat upp sitt redan sofistikerade och omfattande system för censur, övervakning och manipulering av aktiviteter på internet, samtidigt som dussintals aktivister, advokater och bloggare kidnappas eller fängslas”, konstateras det i rapporten.

Freedom House noterar också att resultatet för Kina vad gäller begränsning av internetfriheten ökade med två poäng från 2010 till 2011. Det innebär att Kina, tillsammans med Iran och Kuba, är de mest restriktiva länderna i världen.

2011 grep kinesiska myndigheter dussintals bloggare och aktivister och höll dem inspärrade i veckor. En del av dem dömdes till fängelse, enligt rapporten.

Freedom House rapporterar att kineser blivit mer uppfinningsrika när det gäller att kringgå regimens censur. Mikrobloggar som Sina Weibo tillåter bloggare ”att ligga steget före censuren, väcka uppmärksamhet på uppseglande skandaler och bedriva nätkampanjer av olika slag”.

Ett tydligt exempel från de senaste månaderna på hur kineser på internet lyckats kringgå censuren var när en hemsk bild på Weibo av en kvinna som tvingades till en tvångsabort av kinesiska myndigheter fick omfattande spridning.

På grund av Weibos och andra mikrobloggstjänsters popularitet svarade kinesiska myndigheter med ”ökad kontroll av sådana tjänster, inklusive ökad censur och krav på registrering i sitt riktiga namn. Det återstår emellertid vad den fulla effekten av dessa inskränkningar blir”, enligt rapporten.

Freedom House noterade också i rapporten att kineser fortfarande möter en mängd hinder när det gäller att få full och fri tillgång till internet, såsom “centraliserad kontroll över internationella portaler, ett påtagligt glapp mellan städer och landsbygd och sporadiska lokala nedstängningar av internettillgång på platser där det sker protester.

Nyligen har den kinesiska censuren stängt av internet på flera platser i Tibet och kringliggande områden i Sichuanprovinsen för att hindra att information sprids om munkars och andra människors självbränningar på grund av det hårdföra styret i området.

Censurapparaten såg också till att blockera internet i delar av Xinjiangområdet från juli 2009 till maj 2010 efter att protester bröt ut på grund av myndigheters förtryck i området, vilket satte igång en förföljelsevåg mot dissidenter, enligt rapporten.

Freedom House kritiserade också regimens cyberattacker mot utländska sajter som är kritiska mot det styrande kommunistpartiet, inklusive sajter som tillhör Falun Gong, en andlig metod som förföljts sedan 1999.

“Den kinesiska regeringen har kraftfullt förnekat inblandning i dessa attacker. Sådana förnekanden undergrävs av arkivfilmer som sändes i ett statligt TV-program i juli 2011, där man fick se en demonstration av en mjukvara utformad av Kinas militär som användes för att attackera en Falun Gong-relaterad sajt i USA”, enligt rapporten.

Kina används också
som förebild för andra förtryckande regimer runt om i världen, tillade Freedom House.

“Kinas påverkan som plantskola för sofistikerade inskränkningar har märkts över hela världen, där regeringar som Vitryssland, Uzbekistan och Iran använder Kina som en förebild för sina egna nya metoder för internetkontroll”, sade rapporten. Uzbekistan och Iran ligger bland de fem högsta på Freedom Houses ”ofritt”-lista.

via Internetcensuren ökar i Kina – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.