Kinas regim lockar Afrika med Konfuciusinstitut och stipendier

9 oktober, 2012 kl. 07:29 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Jenny Li
Epoch Times

Den kinesiska regimen planerar att dela ut tusentals stipendier till afrikaner, något som kritiker menar har som syfte att öka Kinas inflytande i världsdelen. Dessutom etablerar man dussintals Konfuciusinstitut – utbildningscentra som har kritiserats för att sprida kommunistpartiets ideologi och ägna sig åt historierevisionism.

I juli meddelade det kinesiska kommunistpartiet sin treåriga ”Afrikanska talanger”-plan, som går ut på att man ska utbilda omkring 30 000 afrikaner och ge 18 000 statligt sponsrade stipendier, enligt partiets språkrör nyhetsbyrån Xinhua.

Det var partiledaren Hu Jintao som levererade meddelandet. I projektet ingår en kredit på motsvarande 130 miljarder svenska kronor till afrikanska länder för att investera i infrastruktur, jordbruk och tillverkning. Nyligen hölls en konferens i Stellenbosch i Sydafrika för att ”dra upp riktlinjerna för framtida utveckling” när det gäller Konfuciusinstitut över hela Afrika.

Konfuciusinstitutets generaldirektör, Xu Lin, sade att kommunistpartiet har grundat 31 av sina skolor i 26 afrikanska länder, och att somliga av dem kan utfärda universitetsexamen som är giltiga i det aktuella landet.

Bakom generositeten finns dock en plan på att bygga ut sitt inflytande, enligt kinesiska dissidenter och regimkritiker. Gong Lei, en oberoende skribent från Shandongprovinsen sade till den kinesiskspråkiga TV-kanalen NTD Television:
– Det huvudsakliga skälet till att kommunistpartiet investerar i Afrika är att regimen vill ha ländernas stöd i FN.

Röster i FN kan hjälpa Kinas regim att blockera kritik och undersökningar av dess människorättskränkningar, eller hindra USA och andra länder från att införa sanktioner mot länder som utövar våld mot sin egen befolkning.

– De vill ha stöd i FN. De spenderar det kinesiska folkets surt förvärvade pengar på röster. Faktum är att många kineser har det väldigt svårt men kommunistpartiet bryr sig inte om dem, sade Gong Lei.

Kommunistpartiet har en lång historia av att investera i Afrika, men förut har man lagt tonvikten på att stödja revolutionär kamp mot imperialism. Nu försöker man influera kontinenten genom ekonomiska och kulturella initiativ, enligt analytiker.

2011 var det tredje året i rad som Kina var Afrikas största handelspartner, med en sammanlagd handelsvolym på motsvarande över en biljon svenska kronor, enligt FN. Kinas handelsminister Chen Deming sade att omkring 2 000 kinesiska företag har gjort direkta investeringar i Afrika.

Stipendierna och Konfuciusinstituten är på den kulturella sidan av ekvationen. Kommunistpartiet vill ”etablera sin image” i Afrika enligt den kinesiska konstnären He Guoquan, som intervjuades av NTD Television.

Konfuciusinstitutet, som rapporterar direkt till det kinesiska utbildningsministeriet, har skolor i USA och andra västländer. Sammanlagt har man 387 institut och 509 grund- och gymnasieskolor runt om i världen.

Yao Zhe, en lärare från södra Kalifornien, sade till Epoch Times 2009 att hennes erfarenhet var att Konfuciusinstituten lär ut saker som ”att älska kommunistpartiet är patriotiskt”.

Barnavdelningen av Konfuciusinstitutet på nätet hade tidigare i år ett material uppe om Koreakriget, som hade titeln ”Kriget för att förhindra amerikansk aggression och hjälpa Korea”.

I materialet förklarades hur Kina ”krossade imperialisternas aggressiva ambitioner” och ”förbättrade Kinas internationella prestige”. Det togs bort efter att en forskare uppmärksammade sina kollegor på det på en maillista.

Frank Cohee, sekreterare för USA:s förening för veteraner från Koreakriget, sade till Epoch Times att institutets historiebeskrivning var ”dravel” och ”ren propaganda”.

Konfuciusinstituten har även fått kritik av kinesiska internetanvändare som kallar dem för slöseri med pengar. Somliga har sagt att man borde stänga skolorna och ta in de här pengarna i Kinas eget utbildningssystem.

Gong Lei kommenterade att partiet ”inte drar sig för att spendera pengar”.
– Kommunistpartiet har pengar. Man genomförde OS och Världsutställningen. Man vill skapa en fantastisk image och man bryr sig inte om hur mycket pengar det går år, sade han.

via Kinas regim lockar Afrika med Konfuciusinstitut och stipendier – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.