Sanningen om honung avslöjas

10 oktober, 2012 kl. 12:34 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Cecilia Svensson
NTD Television

Forskare har hittat ett ämne i honungen som är avgörande för bins hälsa och som kan förklara honungens långa historia som folkmedicin.

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez, forskare vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, har studerat en bakteriegrupp som kallas mjölksyrebakterier. Namnet kommer av att de producerar mjölksyra som sin huvudsakliga slutprodukt.

Vild, färsk honung har under tusentals år använts i många olika kulturer för sina hälsofördelar och som läkemedel.

Mjölksyrebakterier bidrar till biets egen hälsa och ger honungen dess läkande förmåga.

– Det här upptäckte vi. Honung innehåller faktiskt miljontals välgörande mjölksyrebakterier som ingen har sett förut. Bakterierna lever i symbios med honungsbiet i dess honungsmage, säger Olofsson.

– Honungsbiet använder bakterierna till att skydda nektarn som blir till honung. De används också för att skydda både bina och deras larver från sjukdomar. De utgör en stor del av biets immunförsvar, fortsätter Olofsson.

Vild, färsk honung har under tusentals år använts av många olika kulturer för sina hälsofördelar och som läkemedel. Det används till exempel för att behandla halsont och läka sår.

Olofsson tror att det kan användas som ett naturligt alternativ till antibiotika, inte bara för bin utan också för människor.

Sedan 70-talethar forskare sett att antalet bisamhällen i världen har minskat. Det här fenomenet kallar de ”colony collapse disorder”(kollaps av bisamhällen).

På senare år har de sett en drastisk minskning runtom i världen och forskare spekulerar kring olika orsaker. Olofsson tycker att biodlarna har ansvar för situationen.

– De vill öka produktionen. Biodlarna har mellan 50 och 100 000 bikupor i USA och de vill tjäna mer pengar.

– De ger bina syntetisk mat hela tiden och antibiotika tre eller fyra gånger per år. Vi har nått en punkt där de inte kan bli sämre behandlade.

Den mogna honungen som säljs i affärerna innehåller mindre än 20 procent vatten och saknar de livskraftiga, välgörande bakterierna som finns i en viss del av biets kropp och som används för produktion av honung. Detta skriver Vásquez och Olofsson i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Microbiology Today.

Enda sättet idag att få tag i honung med friska mjölksyrebakterier är att samla vild honung, vilket kan vara mycket farligt, eller att få färsk honung direkt från biodlarna.

via Sanningen om honung avslöjas – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.