Äppelskal stärker musklerna och förhindrar fetma

14 oktober, 2012 kl. 10:21 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Brukar du skala äpplet innan du äter det? För den som vill bli smalare och förhindra muskelförtvining ska kanske fundera på att äta äpplet med skalet kvar. Forskare har nämligen sett att ämnet ursolsyra som finns i äppelskal kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma.

Forskare vid universitetet i Iowa, USA, har i en studie som gjorts på möss sett att ett ämne som finns naturligt i äppelskal, ursolsyra, kan motverka nedbrytning av muskler och i stället stärka muskelmassan hos möss.

Alla mössen i studien fick äta fettrik kost men en grupp möss fick även ursolsyra tillsatt i maten. Forskarna såg att de möss som fick både fettrik kost och ursolsyra åt mer än mössen i den andra gruppen.

Trots det ökade de inte i vikt utan höll sig smalare. Deras fettförbränning ökade och deras nivåer av socker, kolesterol och triglycerider i blodet sänktes.

”I den här studien testade vi ursolsyra hos möss som får fettrik kost – en musmodell med fetma och metaboliskt syndrom. Även här stärkte ursolsyra skelettets muskulatur. Intressant nog minskade det även fetma, risken för diabetes och fettlever”, sade Christopher Adams, docent i invärtes medicin och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Medical Daily.

Mössen som fick ursolsyra hade också bättre uthållighet, mer muskler och mer brunt fett på kroppen. Brunt fett förbränner energi till skillnad från vanligt vitt fett som lagrar energi.

Tidigare studier har visat att äppelskal är rika på antioxidanter. Äpple har också visat sig skydda mot lung-och tjocktarmscancer och även skydda hjärnans nervceller från att åldras.

Forskarnas nästa steg är att undersöka om ursolinsyra kan hjälpa även människor.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

via Äppelskal stärker musklerna och förhindrar fetma – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.