Balansgång för Mo Yan – Ola Wong

14 oktober, 2012 kl. 14:03 | Publicerat i Kina, Kultur, Ola Wongs krönikor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,Ola Wong

Krönika. Dumplings, jiaozi, har alltid betytt mycket för Mo Yan. Han har berättat att när han var liten hörde han talas om en författare som var så rik att han kunde äta de fyllda knytena tre gånger om dagen. Då ville han själv bli författare.

Det var med en dumplingsmiddag med familjen han tänkte fira Nobelpriset på fredagen. Men först var han tvungen att genomlida en presskonferens, i sin hemort Gaomi i Shandong – en provins känd för sina dumplings.

Där fick han försvara sig mot dem som kallar honom propagandist.

– Om de läst mina böcker skulle de förstått att de krävde en hel del risktagande när jag skrev dem, säger Mo Yan.

Många av kritikerna är för övrigt själva medlemmar av kommunistpartiet och arbetar, som han själv, inom systemet, menade Mo Yan.

Han sa att han hoppas att fredspristagaren Liu Xiaobo, som dömts till elva års fängelse, släpps så snart som möjligt. Men samtidigt försvarade Nobelpristagaren Mao Zedongs kulturpolitik.

Mo Yan är vice ordförande i Kinas författarförbund. Han har bland annat hamnat i skottgluggen för att han kopierade delar av Mao Zedongs berömda linjetal i Yanan när partiet firade 70-årsjublieum för detta i maj.

Det går ut på att all konst måste tjäna massorna och partiets intresse, och håller fortfarande kulturen i en tvångströja.

Samtidigt har Mo Yan i böcker som ”Ximen Nao och hans sju liv ”och ”Wa” (Grodan) från 2009 kunnat visa på partiets mörka sidor. Den sistnämnda tar upp Kinas ettbarnspolitik, tvångsaborter och steriliseringar.

Mo Yan själv lyfter fram ”Ximen Nao och hans sju liv” som sitt främsta verk. Mo Yan berättar att boken är inspirerad av en bonde i hans hemtrakten, när han var liten.

– Han gjorde motstånd, mot kollektiviseringen, folkkommunerna, de politiska kampanjerna. Folk tyckte han var ett monster. De skällde och slog på honom. För att kunna utrycka sin åsikt så offrade bonden allt. Historien har sedan gett bonden rätt, sade Mo Yan.

Kinas propagandachef Li Changchun gratulerade på fredagen Mo Yan. Han kallade det en avspegling av Kinas växande makt, rapporterar Kinas nyhetsbyrå Xinhua. Även partitidningen Folkets Dagblad hyllade Mo Yan.

Läs mer: Balansgång för Mo Yan – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt

Mer info:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.