Historiskt domstolsbeslut: Mobiltelefoner kan orsaka hjärntumörer

22 oktober, 2012 kl. 15:51 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, IT, Telekom och Media, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, mobilstrålning, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Den italienske affärsmannen Innocente Marcolini använde sin mobiltelefon i arbetet upp till sex timmar varje dag i 12 års tid. Något som han hävdar ledde till att han drabbades av hjärntumör. Igår slog Högsta domstolen i Rom fast att han har rätt, skriver den brittiska tidskriften The Sun.

För första gången har en domstol slagit fast att det finns ett samband mellan flitig användning av mobiltetelfoner och tumörväxt. Nu har den drabbade Marcolini valt att gå ut offentligt för att problemet ska bli känt för allmänheten eftersom han anser att människor inte känner till riskerna.

”Jag talade i telefonen, oftast mobilen, i minst fem eller sex timmar varje dag på jobbet. Jag vill att det skall bli känt att det finns ett samband mellan min sjukdom och användningen av mobila och trådlösa telefoner”, säger Marcolini till The Sun.

Hans tumör fanns i den del av huvudet där Marcolini brukade hålla telefonen.

Marcolini vill att föräldrar ska veta att deras barn riskerar att bli sjuka av mobiltelefoner.

Angelo Gino Levis, professor och onkolog, har tillsammans med neurokirurgen Giuseppe Grasso hävdat att elektromagnetisk strålning kan skada cellerna, vilket gör att utvecklingen av tumörer är sannolik.

”Det här domstolsbeslutet är oerhört viktigt”, säger professor Levis till The Sun.

WHO uppmanade förra året till en begränsning av mobiltetefonanvändning och skattar dem som cancerframkallande enligt klass 2B.

Men en talesman för brittiska Health Protection Agency förnekar riskerna: ”Den vetenskapliga uppfattningen är att mobiltelefoner inte orsakar cancer.”

Enligt Mona Nilsson, journalist och författare som i flera år granskat hälsoriskerna med mobiltelefoner, visar den industrioberoende forskningen tydligt att mobilstrålning orsakar cancer och många andra sjukdomar. De experter som tillbakavisar riskerna är betalda av industrin, anser hon.

– Jag hoppas att domen leder till att riskerna blir mer allmänt kända. Klockan är fem i tolv – så många barn och ungdomar har intalats att tekniken är säker och använder den många timmar varje dag. Konsekvenserna kan bli fruktansvärda, säger Mona Nilsson till Epoch Times.

via Historiskt domstolsbeslut: Mobiltelefoner kan orsaka hjärntumörer – Epoch Times

Mer i detta ämne: Förhöjd risk för cancer av mobiltelefonanvändning visar forskare 

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.