Arktiskt skräp fördubblades under det senaste decenniet

31 oktober, 2012 kl. 07:21 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor, Natur, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

En studie

Jack Phillips
Epoch Times

Skräp, som plastpåsar och annat avfall, fortsätter att ansamlas på Norra ishavets havsbotten, men mängden av skräp har fördubblats under de senaste tio åren enligt en ny studie.

Marinbiolog och djuphavsexpert Melanie Bergmann granskade, enligt en studie som publicerades på måndagen den 22 oktober i Marine Pollution Bulletin, 2 100 fotografier av arktiskt havsbottnen på ett djup av cirka 2 500 meter i Framsundet som ligger mellan Grönland och Svalbard.

Skräpet påverkar enligt Bergmann det lokala havslivet eftersom nästan 70 procent av plastskräpet kommer ”till någon form av kontakt med djuphavsfiskets organismer”.

”Till exempel hittade vi plastpåsar som trasslat in sig bland svamparna, havsanemoner som fastnat på bitar av plast eller rep. En kartong och en ölflaska hade koloniserats av havsliljor”, sade Bergmann i ett pressmeddelande.

Foton som Bergmann använde var från en kamera stationerad nära havsbotten, som tar ett fotografi var 30:e sekund. Kameran används främst av forskare för att dokumentera förändringar i den biologiska mångfalden, huvudsakligen gällande sjögurkor, havsliljor, svampar, fisk och räkor.

Bergmann sade att hon gick igenom alla fotografier från 2002, 2004, 2007, 2008 och 2011 för att göra en jämförelse av skräpet på havsbotten.

”Studien föranleddes av en insikt. När jag tittade igenom våra bilder fick jag ett intryck av att plastpåsar och annat skräp på havsbotten sågs oftare på bilder från 2011 än i bilder som går tillbaka till tidigare år”, sade Bergmann i ett meddelande.

Skräp och andra föroreningar som hamnar i Norra ishavet kommer från källor runt om i världen via luft och havsströmmar, säger Pews miljögrupps tankesmedja. Företaget hävdar att eftersom den arktiska isen fortsätter att smälta kommer fler fartyg att använda Nordvästpassagen och andra vägar som därefter öppnas upp ytterligare, och ökar mängden av sopor och avlopp som dumpats i havet.

I Bergmanns studie kunde hon inte fastställa ursprunget till skräpet, men kom fram till att den krympande arktiska havsisen är sannolikt en faktor. Isen fungerar som en barriär mot skräp som blåses från land ut i havet samt till att blockera fartyg från att passera.

Bergmann sade att bilderna visade den ökade föroreningen nere på havsbotten. ”Avfall kan ses i cirka en procent av bilderna från 2002”, noterade hon och tillskrev det som ”ursprungsplast”.

”I bilderna från 2011 gjorde vi samma upptäckt för ca två procent av filmen. Mängden av avfall på havsbotten har därför fördubblats”, sade hon.

Det har funnits en tanke om att eftersom Norra ishavet ligger i ett mycket avlägset område i världen med en relativt liten befolkning, bör det ha lite eller inga sopor alls.

”Tyvärr motsäger våra resultat detta begrepp, åtminstone beträffande våra observationer. De observerade kvantiteterna var större än vad som har registrerats i en djuphavscanyon, inte långt från den industrialiserade portugisiska huvudstaden, Lissabon”, sade Bergmann.

via Arktiskt skräp fördubblades under det senaste decenniet – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.