Särbegåvade barn – problem eller tillgång

1 november, 2012 kl. 17:26 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Madeleine Almberg
Epoch Times Sverige

Trots att det satsas på den svenska skolan saknar skolpersonal fortfarande utbildning i hur man ska identifiera och bemöta särbegåvade barn.

Barn med särbegåvning kan ofta känna sig omotiverade i en skola där man inte är medveten om barnets behov och erkänner deras rätt till stimulans. Som ett led i detta blir barnen ofta ouppmärksamma, dagdrömmande, apatiska eller utåtagerande.

I skolan orsakar sådana barn ofta irritation bland lärarna genom att visa ovilja att följa de instruktioner som läraren givit dem eller att de helt enkelt inte lyssnar. Detta skapar problem vilket kan leda till att barnet mår riktigt dåligt.

Det är heller inte ovanligt att det startas utredningar för att få en förklaring till problemen i form av en psykiatrisk diagnos. Aspergers syndrom och ADHD-diagnoserna kan till exempel överlappa de symptom som finns vid hög IQ.

När min son började skolan visade han ganska snart ovilja mot skolan. Han tyckte undervisningen var alldeles för lätt och blev till följd av det utåtagerande. Detta ledde till ett flertal möten med skolledningen och tack vare att han gick på en liten skola som är väldigt öppen, kom vi till slut fram till en lösning som verkligen passade vår son.

Men många familjer har inte samma tur som vi hade och måste kämpa för att deras barn skall få den utbildning de har rätt till.

Ett särbegåvat barn har ett eller flera områden där barnet visar en klart högre begåvning än sina jämnåriga, men det innebär inte att det är duktigt på allt.

I motsats till genomsnittet har de särbegåvade barnen en ovanligt snabb inlärning på grund av att deras hjärnor kan ta till sig kunskap och information på ett komplext sätt, som kan vara svårt att förstå för andra.

I jämförelse
med hur andra länders utbildningssystem handhar särbegåvade elever ligger Sverige långt efter. Det finns mycket att göra på det här området.

När mina barn gick i förskolan fanns det en lärare där som varje dag när hon åkte till jobbet försökte se vart och ett av barnen framför sig och fundera ut hur hon på bästa sätt skulle kunna hjälpa det barnet växa.

Vi behöver bli bättre på att se individen och ta tillvara det unika hos varje barn. På samma sätt som skolan satsar på barn som behöver extra stöd, behöver man också satsa på de särbegåvade barnen.

Särbegåvade barn behöver särskilda förutsättningar för att kunna blomma ut som intelligenta och harmoniska människor.

via Krönika: Särbegåvade barn – problem eller tillgång – EpochTimes

Fler artiklar i ämnet:

Smarta barn riskerar problem – Gotlands Allehanda

”Klassens bråkstake kan vara blivande professor” – SvD

”De mest begåvade barnen är sämst på att lära nytt” – DN Ny studie avslöjar okända brister: Begåvningarna behöver särskilt stöd för att inte stanna i utvecklingen. Det är en myt att begåvade barn klarar sig själva i skolan. En ny studie med 2 700 barn avslöjar att de mest begåvade barnen har så lätt för sig i skolan att de inte lär sig studieteknik och att arbeta på rätt sätt. När kraven ökar är de oförberedda på att behöva plugga. Den upptäckten kommer som en chock. Barnen får svårt att koncentrera sig och skolprestationerna faller dramatiskt. Fördomar bland skolledarna om vad begåvade barn behöver som särskilt stöd bromsar deras utveckling, skriver Arne Engström, universitetslektor i pedagogik.

Skolan som intellektuellt väntrum – Newsmill

Särbegåvat barn – Wikipedia

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.