Bybor kan ha torterats för försök att rädda en vän, varnar Amnesty

2 november, 2012 kl. 07:31 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, slavarbetsläger | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

Ett halvt dussin invånare i en liten stad i en kinesisk provins som omger Peking har tillfångatagits, internerats och torterats av den lokala polisen. Anledningen var att de försökt få en annan invånare och vän, som förföljdes för sin tro på Falun Gong, frisläppt.

Tre personer har skickats till tvångsarbete, medan tre blivit dömda av rättsväsendet, enligt Amnesty International, som har följt fallet och nyligen startat en blixtaktion för att få de drabbade frigivna.

Bråket startade i länet Zhengding, Hebeiprovinsen, i juni, då man väntade besök av den kinesiske vice presidenten Xi Jinping och Iowa-guvernören Terry Branstad. Lokala myndigheter slog till i samband med besöket och gjorde en ”rensning” bland Falun Gong-utövare i området.

Falun Gong har förföljts i Kina sedan 1999 efter att den dåvarande regimledaren Jiang Zemin börjat frukta att det kinesiska folket skulle föredra Falun Gongs undervisning i traditionell moral framför kommunistpartiets ideologi.

Li Lankui, en Falun Gong-utövare och omtyckt man i staden Donganfeng i länet Zhengding, blev polisens måltavla när säkerheten förhöjdes tidigare i år.

Efter att Li tillfångatagits den 7 juni trotsade byborna myndigheterna för att stödja honom, med risk för våldsamma repressalier. Byborna samlade 700 underskrifter bland invånarna, stämplade med tumavtryck i rött vax, med uppmaning till myndigheterna att inte förfölja deras vän.

De skickade också ett brev till Branstads kontor i Iowa där de uppmanade honom att stödja deras sak. Branstads kontor besvarade i augusti inte förfrågningen om en kommentar.

Amnesty drog nyligen uppmärksamheten till det godtyckliga frihetsberövandet av Gao Suzhen och hennes man Zhang Tianqi, som tillfångatogs den 7 augusti. En vecka senare, den 13 augusti, fängslades även en invånare vid namn Jia Zhijiang. Dessa tre åtalades enligt Amnesty för ”kriminella handlingar” och hålls fängslade i länet Zhengding.

Gao Suzhen sändes samma natt som hon arresterades till sjukhus Nr 260 för akut behandling, vilket tyder på att hon kan ha torterats strax efter att hon fängslades, till och med så svårt att hon behövde omedelbar läkarvård för att hon skulle överleva. Hon överfördes efteråt till en särskild undersökande grupp, säger Amnesty, där hon ”torterades ytterligare under förhör.”

De andra tre fångarna
är Bai Suqin, Wang Yuexia och Yang Rongxia, vilka också fängslades den 7 augusti och den 29 augusti överfördes till ett läger för omskolning genom arbete i Shijiazhuang, en stor stad i Hebeiprovinsen. Där är de i händerna på vakter och kan torteras, säger Amnesty. De får inte anlita egna advokater.

Hittills har minst 16 personer gripits i repressalierna mot dem som stöttat Li Lankui, enligt Amnesty International. Gruppen säger att en kvinna hölls bunden vid en järnstol i 10 dagar och blev slagen med elektriska batonger under polisens försök att ta reda på vem som låg bakom petitionen och vem som skickat informationen utomlands.

Ovanstående sex personer sitter fortfarande fängslade medan de andra tio har släppts, enligt Amnesty.

Ett brev skickades
senare anonymt, förmodligen av lokala Falun Gong-utövare, till Hebeis åklagarmyndighet på provinsnivå och till ett antal polismyndigheter. I brevet beskrivs de handlingar som begåtts av biträdande direktör Gao Guo vid länet Zhengdings byrån för offentlig säkerhet.

Gao Guo och andra ”inrättade hemliga tortyrkammare, fjättrade personer under långa perioder till stolar, berövade dem sömnen, hotade, skrämde och slog dem brutalt, och torterade dem även med högspännings-elbatonger. De använde tortyr för att framtvinga bekännelser från oskyldiga medborgare, skaffade fram bevis med våld och gjorde husrannsakningar föranledda av denna händelse med 700-fingeravtryck.”

Brevet fortsätter: ”De orsakade enorm fysisk och psykisk skada, skrämde anhöriga och vänner. Vi uppmanar alla berörda ledare och rättsliga myndigheter att utreda och ta itu med denna fråga i enlighet med lagen och garantera rättvisa inför lagen!”

via Bybor kan ha torterats för försök att rädda en vän, varnar Amnesty – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.