Fönsterodling ger hemodlade trädgårdar till storstäder

3 november, 2012 kl. 07:00 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Joshua Philip
Epoch Times

En rörelse växer i proppfulla städer och trädgårdlösa lägenheter i form av hydroponiska flaskor som får alla former av köksträdgårdar att sprida sina blad i de öppna fönstren.

Fönsterodlingarna (Windowfarms)  startades i Brooklyn 2009 och öppnade upp för en rörelse med 22 000 fönsterodlare världen över. Systemen, som möjliggör odling av grönsaker inomhus även vintertid, startade som ett gör-det-själv projekt och blev nyligen  förkonstruerade och stilfulla fönsterodlingskit.

Shivani Ganguly vid Windowfarms sade att hon upptäckte denna metod via Britta Riley, som är en av grundarna av företaget. De pratade om det i fem timmar i en väns kök.

”Jag var speciellt intresserad eftersom Windowfarms är en skärningspunkt av många av mina intressen – stadsodling, att göra städerna beboeligare, hållbar produktion och  virtuella samhällen,” sade Ganguly via e-mail.

”Jag har också tidigare försökt att odla körsbärstomater, örter och sallad i lådor på min brandtrappa, så jag kände till vissa problem med denna metod, men också hur bra det är att odla sin egen mat i sitt hem”, sade hon.

De flesta människorna  bygger sina egna odlingar av gamla vattenflaskor, rör, sladdar och en vattenpump, medan mer erfarna fönsterodlare är kreativare med sina uppställningar. En del ställer hängande grödor i skyltfönstret, vissa använder dem som dekoration, en del tycker om att ha nyodlad sallad nära till hands i sitt köksfönster.

Ganguly är numera en av huvudmedlemmarna i fönsterodlarnas team och hon hjälpte till att driva ett framgångsrikt projekt genom insamlingswebbsidan Kickstarter, och överträffade deras målsättning femfaldigt.

Fönsterodlare använder sig av jordfria system genom att dra nytta av naturligt ljus och klimatet i hemmet. Dessa hydroponiska anläggningar har containrar staplade ovanför varandra som ger växterna den näring de behöver via vatten. Människorna kan odla nästan vad som helst med undantag av rotfrukter och spannmål, såsom vete och majs.

Ganguly sade att hon hade hört från en annan person som har ett hydroponiskt rum att ”de odlar tillräckligt med grönsaker för en familj och det blir även över”.

via Fönsterodling ger hemodlade trädgårdar till storstäder – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.