Mälaren – toalett eller dricksvatten?

10 november, 2012 kl. 11:09 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Av Karin Sörbring

Om vattnet i Mälaren ska vara drickbart måste åtgärder sättas in nu. ”Den ökade sjöfarten, kemikalierna och övergödningen gör att jag på sikt inte tror att Mälaren kommer att duga som dricksvattentäkt”, säger Lennart Gladh på Världsnaturfonden.

2,5 miljoner svenskar får sitt dricksvatten från Mälaren. Men nedsmutsning och övergödning gör att vattnet inte når upp till EU:s krav på god kvalitet. Nu larmar branschorganisationen Svenskt vatten om att vattenavgifterna måste fördubblas – en höjning på 400 kronor per månad och hushåll. EU har gett Sverige fram till år 2021 att nå vattendirektivet.

//…

– Ett tilltagande bekymmer är små plastpartiklar från exempelvis fleecetröjor och träningskläder som innehåller aluminium och ska vara luktfria. Med plastpartiklarna följer ämnen som de kommunala reningsverken inte är konstruerade för att klara, säger Thomas Johansson som jobbar med hållbart nyt­tjande på Havs- och vattenmyndigheten.

Han vittnar också om svårigheterna att åtgärda mindre avlopp. Redan på 1960-talet kom lagar som skulle sätta P för bristfälliga reningsverk, men det har varit svårt att få enskilda hus- och sommarstugeägare att förstå poängen med att betala dyra pengar för tre- kammarbrunnar.

– För Mälaren är det ett betydande problem, säger Thomas Johansson.

Han hoppas att det kommande förbudet att från och med 2015 släppa ut avloppsvatten från fritidsbåtar också kommer att bidra till bättre vatten.

Lena Söderberg som är vd för branschorganisationen Svenskt vatten är framför allt oroad över kemikaliesamhället. Hon förklarar att avlopps- reningsverken byggdes för att ta bort kväve och fosfor ur vattnet, inte kemikalier.

– Att rena allt avlopps- vatten innan vi släpper ut det är en dyr och svår lösning. Vi vet heller inte exakt vad vi ska rena vattnet ifrån, för vi har så många ämnen omkring oss i det vi äter, det vi tvättar oss i och det som far runt i luften, säger hon.

För att klara föroreningarna måste investeringar göras i ytterligare rening.

Läs mer: Mälaren – toalett eller dricksvatten? | Dokument | Expressen

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.