Det här är Kinas förmodade nye premiärminister

13 november, 2012 kl. 16:53 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Gary Feuerberg & Jane Lin
Epoch Times

Sedan den förra partikongressen 2007 har Li Keqiang förberetts för att efterträda premiärminister Wen Jiabao. Hans karriär har fått en skjuts genom det stöd han fått av nuvarande generalsekreteraren Hu Jintao, som vanligen rekryterar sina medhjälpare från kommunistpartiets ungdomsförbund.

Som premiärminister kommer Li att styra den statliga byråkratin och leda arbetet med att skapa Kinas ekonomiska politik. Positionen som premiärminister anses vanligen vara näst högst i den kinesiska regimens regeringskonstruktion, och nummer tre i kommunistpartiets egen makthierarki.

Den kinesiska regimen består av partiet, staten och militären, där staten och militären är underställda partiet. Xi Jinping, som tros bli högste ledare för partiet, kommer att leda både partiet och staten medan Hu Jintao kommer att behålla kontrollen över militären i två år till innan han lämnar över till Xi.

Hu Jintao sägs ha velat ha Li Keqiang som sin efterträdare, men han accepterade Xi Jinping i en kompromiss med den partifraktion som styrs av förre partiledaren Jiang Zemin, som inte ville se Li som näste generalsekreterare.

Li byggde sin tidiga karriär via kommunistpartiets ungdomsförbund, där han nådde den högsta ledningen på 80-talet när Hu styrde organisationen. Hu blev en del av regimens styrande organ, politbyråns ständiga utskott, 1992, och året därpå befordrades Li till förstesekreterare i ungdomsförbundet. 1997 kom Li in i kommunistpartiets centralkommitté.

Mellan 1998 och 2004 intog Li posten som guvernör och biträdande partichef i Kinas folkrikaste provins, Henan. Han var då den yngste provinsguvernör Kina någonsin hade haft. Senare blev han partisekreterare i Liaoningprovinsen mellan 2004 och 2007, innan han blev vice premiärminister 2008.

Li Keqiang föddes i Dingyuan-häradet i Anhuiprovinsen den 1 juli 1955.

Han kom från en familj av partitjänstemän. Hans far var kader på häradsnivå och senare chef för den mellanliggande domstolen i Bengbu, Anhuiprovinsens tredje största stad. Under kulturrevolutionen skickades Li till det närbelägna häradet Fengyang, vilket var ett av Anhuis fattigaste, för att utföra kroppsarbete på landet.

Till skillnad från många andra av partiets högsta ledare, som mestadels är teknokrater, har Li en kandidatexamen i juridik från 1982 och doktorerade i ekonomi på det prestigefyllda Peking University School of Economics 1994.

Han är den enda av de nio medlemmarna i politbyråns ständiga utskott som talar bra engelska, och han hjälpte faktiskt till att översätta boken The Due Process of Law av Lord Denning till kinesiska när han var juridikstudent i Peking.

Li beskrivs av medier i Taiwan och Hongkong som en väldigt nedtonad person, blygsam och reserverad.

Li blev enligt dessa medierapporter känd för att han alltid läste på innan han inspekterade olika platser, och för att han ofta bad de lokala tjänstemännen att visa honom verkliga data när de skröt om hur bra deras område gick.

I en diplomatkabel som Wikileaks läckte 2011 stod det att Li, när han var chef för Liaoningprovinsen, 2007 i ett privat samtal med USA:s ambassadör Clark T. Randt beskrev Kinas BNP som ”tillverkad”, ”otillförlitlig” och ”bara som en referens”.

Kinesiska medier framställer ofta Li som mycket kompetent. 2004, när Li lämnade Henan, hade provinsen blivit Kinas största spannmålsproducent. BNP per capita hade ökat med 50 procent mellan 1998 och 2003. Imponerande nog ökade dessutom inkomsten på landsbygden 2004 med 14 procent, vilket för första gången var en större ökning än i stadsområdena, enligt boken “How China’s Leaders Think: The Inside Story of China’s Past, Current and Future Leaders”.

Li har också fått äran för att ha organiserat omdirigeringen av Henans överflödiga lantarbetarkår till andra provinser. Men hans tid där svärtades av ett antal besvärande händelser, såsom eldsvådor och en blodskandal där HIV spreds genom smittat givarblod. Den senare händelsen ”tystades ner i åratal” enligt Jonathan Fenby, chef för Kinaavdelningen på marknadsundersökningsfirman Trusted Sources. Li fick rykte om sig att ”ha otur”, enligt BBC.

Man ska dock inte vänta sig att Li kommer att vara lika lätt att tycka om eller reformvänlig som Wen Jiabao, sade Fenby.

– Li har gett flera tal där han betonar vikten av ekonomiska reformer, men han har inte ”farfar Wens” hand med folket, och inte heller hans stora erfarenhet av administration och av partiet, vilken sträcker sig tillbaka till 80-talet. Vissa källor har ifrågasatt hans beslutsamhet.

via Det här är Kinas förmodade nye premiärminister – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.