Närheten till anhöriga ger livslust för medvetslösa patienter

14 november, 2012 kl. 07:15 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Den anhöriges närvaro kan ge den medvetslöse patienten lusten att leva, visar ny forskning kring patienters och närståendes upplevelser av intensivvård.

Att ha sina nära och kära vid sin sida kan ha en avgörande betydelse för förmågan att klara av att möta livet igen för den som legat medvetslös under vårdtiden.

Detta visar observationer som gjorts av samspelet inne på sjukhusrummet samt även intervjuer med anhöriga och patienter.

— Patienten säger attde har känt att den anhörige har suttit hos dem. För patienten är det väldigt viktigt med besök från närstående, det är ett sätt att knyta an till livet igen. Besöket gör att de får en anledning att orka kämpa vidare, säger intensivvårdssjuksköterskan Thomas Eriksson, universitetsadjunkt vid Institutionen för Vårdvetenskap, Högskolan i Borås, i ett pressmeddelande.

För åtta år sedan
påbörjade han sin forskning och i sitt arbete har han sett att det finns problem i kommunikationen mellan patienten och de anhöriga.

Det är en utsatt patientgrupp, de är påverkade av sjukdom, är hänvisade till livsuppehållande maskiner – som respirator – och läkemedel. Här visar studien att personalen spelar en viktig roll i att visa vägen till den medvetslösa patienten.

Thomas Eriksson disputerar vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet den 19 oktober.

via Närheten till anhöriga ger livslust för medvetslösa patienter  – Epoch Times

Okontaktbar svarade på frågor – DN

Forskare har för första gången kunnat slå fast att personer i vegetativt tillstånd kan svara på frågor. En 39-åring som varit okontaktbar i över ett decennium kunde via hjärnskanning berätta att han inte hade ont.
En kanadensisk man som i tolv år legat på sjukhus utan några som helst tecken på normal kommunikationsförmåga kunde svara forskare att han inte hade ont, berättar BBC.
Det är första gången som en allvarligt hjärnskadad patient i så kallat vegetativt tillstånd påvisats kunna ge relevanta svar på frågor om vederbörandes tillstånd.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.