Som det kan bli…

16 november, 2012 kl. 07:30 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,


Aromer döljs fortfarande

Mats-Eric Nilsson

Jämfört med de omdebatterade tillsatserna med E-nummer har aromämnena hittills fört en ganska anonym tillvaro. Ändå spelar de en avgörande roll i många moderna livsmedel – och i dagarna har EU godkänt drygt 2100 substanser.

Det finns en scen i Jamie Olivers flera år gamla programserie om den brittiska skolmaten som har etsat sig fast hos mig.

Stjärnkocken från London befinner sig i norra England och har det till en början ganska motigt. Ungarna verkar inte tycka att hans käk, lagat från grunden av de bästa råvaror, är det minsta yummy.

Så i ett försök att få till en vändpunkt tar Jamie med sig en av lågstadieklasserna ut till en bärodling. Här ska de få njuta av den äkta varan direkt från plantan!

En kille i klassen är lite extra kaxig och tv-kocken inser att det är viktigt att få med sig honom. Jamie plockar en solmogen jordgubbe och låter den motsträvige grabben provsmaka. Kameran zoomar in det skeptiska ansiktet – och tittaren förbereder sig på att han nu, äntligen, ska spricka upp i ett härligt leende.

Men killen grinar illa.

Vilket nog inte är fullt så gåtfullt som det kan verka. Om man är uppfödd på konstgjorda aromer, som ofta skräddarsys för att passa godisälskande barn, tycker man förstås att originalet smakar alldeles för påträngande … naturligt.

Läs mer: Aromer döljs fortfarande | Matkultur | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.