Håll dig frisk och lev längre med GI-kost

20 november, 2012 kl. 07:31 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,


Av Anna Bäsén

Hundra år av sockersnaskande. Det är ­boven bakom vår galopperande­ ­fetmaepidemi och orsaken till många allvarliga sjukdomar, enligt ­vetenskaps­journalisten Ann Fernholm.

Vetenskapsjournalisten Ann F­ernholm listar 10 goda skäl att hålla koll på kolhydraterna – och välja kolhydrater av god kvalitet.

1 Du lever längre

Lev längre och friskare med mat som håller blodsockret på en jämn nivå. Högt blodsocker är en bov bakom fetma och följdsjukdomar som typ 2 diabetes och fettlever.

2 Hjärtsmart

De flesta som kommer akut till sjukhus med hjärtproblem har högt blodsocker. Det är det raffinerade sockret och andra snabba kolhydrater som är farligt. Mättat fett är faktiskt bättre för hjärtat än vitt mjöl, bullar och godis. Om man minskar fettet och i stället ersätter det med socker ökar risken för hjärtinfarkt, visar studier.

3 Minskar cancerrisken

Socker eldar på kroppens tillväxtsystem. Det kan göra att cancerceller börjar växa ohämmat. Tumörer har ett stort sockersug, de använder socker som sin främsta energikälla. Personer med högt blodsocker har högre risk att avlida i cancer.

4 Mindre stelhet

Skydda din kropp från att stelna. När du har mycket socker i blodet kletar det sig fast på kroppens insida, framför allt i kroppens bindväv. Huden blir mindre elastisk och brosket blir skörare. Blodkärl och hjärta stelnar till lite. Ju äldre du är, desto mer socker sitter fast på insidan av din kropp.

5 Magen blir lugn

Många som drar ned på socker och andra snabba kolhydrater upptäcker att magen fungerar bättre. Kolhydrater är mat för tarmbakterierna, och äter man för mycket socker ”övergöds” de.

Läs mer: Håll dig frisk och lev längre med GI-kost | Hälsa | Hälsotips Träningstips Friskvård Träning | Expressen

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.