”Välj glas i stället för plast”

21 november, 2012 kl. 07:09 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Pernilla Anth Jacobsson

Plastnappar, ballonger och foppatofflor. De flesta föräldrar har liten eller ingen aning om hur många kemikalier som omger deras barn. Miljöjournalisten Katarina Johansson vill få oss att tänka efter och börja ställa krav.

Snart sagt alla barn i Sverige omges av plastnappflaskor, plastmuggar, plastleksaker, pvc-golv, ballonger och foppatofflor. De äter micropopcorn, blir torkade i rumpan med våtservetter och blir målade i ansiktet. Utan att deras föräldrar tänker särskilt mycket på vilka kemikalier produkterna innehåller och hur de kan påverka deras barn.

Katarina Johansson är dokumentärfilmare och miljöjournalist. Våren 2011 kom hennes första bok ut, ”Badskumt – gifterna som gör dig, ren, fräsch och snygg”, om vad produkterna i våra badrum egentligen innehåller. Kort därefter fick hon sonen Henning, som nu är 1,5 år. Det var när han föddes som researchen kring giftiga barnsaker började på allvar.

– Jag ville helt enkelt veta vad det var i plastleksakerna som han fick i present och vilken haklapp och nappflaska jag skulle välja, säger Katarina, som redan från början köpte glasnappflaskor, tygblöjor och rågumminappar och klädde sin son enbart i begagnade och väl tvättade kläder. Alla plastleksaker och kläder med plasttryck som han fick i present lade hon undan. Katarina började inventera marknaden och befann sig snart i ett nytt, omfattande detektivarbete mitt i föräldraledigheten. Nu har hon samlat sina kunskaper i boken ”Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna”.

Katarina menar att föräldrar gör sina barn en stor tjänst bara genom att bli mer medvetna om kemikalierna runtomkring sig och hoppas att boken ska bidra till det. Sedan är det upp till varje förälder att välja ambitionsnivå. De mest basala råden är ganska enkla att följa, tycker hon.

– När det kommer till mat tycker jag att man helt ska undvika att förvara och värma mat i plastburkar. Välj glas i stället.

Hon tycker också att man kan börja fasa ut saker som innehåller farliga kemikalier ur hushållet i stället för att försöka byta ut allt på en gång.

Några av de mest omdiskuterade ämnena är ftalater som finns i bland annat plastgolv, perflourerande ämnen som finns i bland annat vattenavstötande kläder, och bisfenol A som kan finnas i äldre nappflaskor. De misstänks bland annat vara hormonstörande. Andra ämnen kan vara allergiframkallande, som azofärger i godis och nickel i bland annat smycken.

Läs mer: ”Välj glas i stället för plast” – DN.SE

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.