Huvudskada ledde till plötslig musikbegåvning

23 november, 2012 kl. 07:08 | Publicerat i Kropp & Sinne, Lustiga fenomen :-), Musik, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Sally Appert
Epoch Times

Fyra dagar efter att Derek Amato slog huvudet i botten på en badbassäng satte han sig vid ett piano och fann att han kunde spela vacker musik.

Amato upptäckte sin talang i oktober 2006 när han var 40 år gammal. En dag dök han ner i en pool och slog i huvudet. När han kom upp ur vattnet kunde han inte höra någonting och kände det som om hans öron blödde.

Amato hade fått en allvarlig hjärnskakning som orsakade viss hörselnedsättning och minnesförluster. Han återhämtade sig relativt snabbt, och fyra dagar senare satte han sig utan någon särskild anledning ned vid ett piano och började spela.

”När jag slöt ögonen märkte jag dessa svarta och vita strukturer som rörde sig från vänster till höger, vilket i själva verket representerade en flödande och kontinuerlig ström av musikalisk notation i mitt sinne”, förklarade Amato i en artikel på Wisconsin Medical Societys hemsida.

Från och med då kunde Amato spela piano utan ansträngning, som om han hade spelat hela livet. Han spelade musik från minnet och komponerade sin egen musik till både sin egen och familjs och vänners förvåning.

Amatos ovanliga begåvning fick diagnosen savant syndrom, och hans förmåga att se former och färger när han hör musik kallas synestesi.

”Vi kallar Derek för ’Rainman Beethoven’”, sade Amatos vän Gerry Gomez i artikeln.

”Än så länge har vi inte funnit något annat medicinskt dokumenterat fall där omedelbar eller plötslig musikaliskt savant syndrom har erhållits genom en hjärnskada”, tillade Gomez.

Amato skrev i artikeln att han sade till sin mamma: ”Jag antar att Gud bestämde sig för att ge mig en födelsedagspresent lite tidigare detta år.”

2007 utsågs Amato till årets artist av Association of Independent Artists. Han komponerar musik, reser, och framträder till stöd för välgörenhetsevenemang för traumatiska hjärnskador.

via Huvudskada ledde till plötslig musikbegåvning – Epoch Times

Mer info:


Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.