Nära 1 200 nya kolkraftverk planeras över hela världen enligt rapport

23 november, 2012 kl. 11:29 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Jack Phillips
Epoch Times

Trots en ständig ström av rapporter som varnar för konsekvenserna av klimatförändringarna, planeras det att byggas nästan 1 200 kolkraftverk världen över, visar en analys.

Huvuddelen av de föreslagna anläggningarna kommer att bli i Kina och Indien. Ryssland och Turkiet följer efter, enligt en analys som släpptes ut på tisdagen från World Resources Institute, en Washington DC-baserad tankesmedja. Andra kolkraftverk planeras i Australien, Europa, USA och 52 andra länder.

Kina har önskat sig 363 kolkraftverk, vilka kommer att generera mer än 550 000 megawatt. Indien vill ha 455 kolkraftverk för att generera 500 000 megawatt, enligt tankesmedjans forskarassistent Ailun Yang, författare till rapporten.

Enligt International Energy Agency svarade kol för 45 procent av de totala energirelaterade koldioxidutsläppen under 2011, och passerade utsläppen från olja och naturgas.

Yang noterade att ”alla dessa projekt kommer inte nödvändigtvis att godkännas och utvecklas” eftersom analysen endast tittade på de föreslagna kraftverken. ”Men denna forskning visar ett betydande och oroande intresse för kolkraftens utveckling globalt”, sade hon.

Kina, som använder kol som sin främsta energikälla, ”har betalat ett enormt pris för sitt kolberoende i form av ökande folkhälsoproblem, försämrade ekosystem, dålig luftkvalitet, ökade kolföroreningar och växande sociala spänningar,” skriver hon. Kina förbrukar idag cirka 46 procent av världens kol medan USA använder 13 procent och Indien 9 procent.

Bara under förra året dödades drygt 2 000 anställda i kolgruvekatastrofer i Kina. En augustirapport från miljögruppen Greenpeace sade att de föreslagna kolkraftverken hotar att ytterligare dränera Gula floden och göra Inre Mongoliets territorium torrare än vad det redan är.

Ett antal utvecklingsländer, inklusive Kambodja, Dominikanska republiken, Guatemala, Laos, Marocko, Namibia, Oman, Senegal, Sri Lanka och Uzbekistan planerar också att skaffa sig kolkraftverk, enligt rapporten.

Trots varningar från flera miljögrupper, och nu även Världsbanken, kan efterfrågan på kol öka med 21 procent till 2035, vilket innebär att många av de föreslagna kolkraftverken sannolikt kommer att förverkligas.

Världsbanken varnade i en färsk rapport för en fyrgradig ökning av den globala medeltemperaturen till år 2100, tillsammans med en ökning av oförutsägbart väder, värmeböljor, torka, en minskning av arktiska isnivåer, höjning av havsnivån, och andra effekter.

I Indien är situationen lite mer komplicerad då hundratals miljoner människor lever utan elektricitet.

”Indiens kolkraftkapacitet växer snabbt, liknande Kinas erfarenheter under de senaste tio åren”, enligt rapporten. Rapporten tillade att många av dessa anläggningar inte kan förverkligas på grund av oro för föroreningar, beslagtagande av land, tvångsförflyttningar av människor och tillgång till kol.

På samma gång vill Indien utvidga sig till att utveckla förnybara energikällor för att uppfylla sitt föreslagna mål att använda 15 procent av förnybar energi till 2020, sades också i rapporten.

via Nära 1 200 nya kolkraftverk planeras över hela världen enligt rapport

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.