Forskning på medvetandet – Axel Hägerströms ande vilar ännu över Sverige

25 november, 2012 kl. 07:21 | Publicerat i Andlighet, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Text: Carinne Löfgren-Williams

Hos de gamla grekerna ingick i ämnet filosofi både fysik (gr.fysis = natur) och metafysik, men dessa separerades under 1700-talet. Fysik blev ett självständigt ämne – kvar blev metafysiken. Den kom emellertid att kritiseras för vidlyftiga, lösa spekulationer och ifrågasättas för brist på trovärdighet, i motsats till fysik som ansågs kunna få fram verklig kunskap.

Det starka ifrågasättandet och kritiken mot metafysiken kom på 1900-talet att bli förhärskande, speciellt vid Cambridge University (Russel och Moore) och spred sig vidare till Uppsala Universitet och Axel Hägerström. Denne prästson var där professor i praktiskt filosofi åren 1911-1933. Han anammade förkastelsedomen helt och hållet och förkunnade, travesterande Cato angående Carthago, ”För övrigt anser att metafysiken bör förgöras”.

Den parollen fick vingar och spred sig inte bara till tidningsredaktioner utan också till svenska universitet. Där kom filosofin att domineras av logisk empirism, empirisk semantik, matematisk logik – den analytiska riktningen tog över – och fortsätter, men kan väl ifrågasättas? Det finns fler vägar till kunskap, speciellt via den nya fysiken. Varför inte följa Giacomo Oreglias* uppmaning: ”Befria den fängslade tanken från den nuvarande konformistiska kulturapparaten!”.

Denna fromma önskan kan i högsta grad appliceras på parapsykologin, som i Hägerströmsk anda möter motstånd och till och med också förhånas. Ändå är det dylika översinnliga erfarenheter många människor upplever, men de blir inte tagna på allvar. Det är därför storartat att Etzel Cardena, vid Lunds Universitet, trots allt motstånd bedriver forskning kring bl.a. hypnos och telepati.

Läs mer: Forskning på medvetandet – Axel Hägerströms ande vilar ännu över Sverige — Humanism & Kunskap

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.