Kineser vill ha demokrati enligt undersökning

25 november, 2012 kl. 10:30 | Publicerat i Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Tang Ming
Epoch Times

Medan det Kinesiska kommunistpartiet fokuserar sin framtid på ekonomiska reformer, är det som folket mest av allt vill ha politiska reformer och större frihet, enligt en omröstning på nätet.

Precis innan den 18:e partikongressen genomförde statliga People’s Daily en omröstning, där man ville veta vad läsarna tyckte var viktigast. Det som fick flest röster var ett demokratiskt politiskt system (56 414 röster). På andra plats kom utrotandet av korruption (36 641 röster). Därefter följde förbättrad levnadsstandard (32 410) och ekonomisk utveckling (12 470).

Xi Jinping, kommunistpartiets nye generalsekreterare, och andra i ledningen, har sagt att de kommer att fokusera på att förbättra landets ekonomiska situation. De har inte sagt särskilt mycket om möjligheterna till genuina politiska reformer i demokratisk riktning. En av de vanligaste kommentarerna som nätanvändarna lämnade gällde levnadsstandard, att kunna försörja sig och leva ett anständigt liv.

De var oroliga för sina löner och pensioner och ville bli av med hushållsregistreringssystemet. De ville även se mer insatser för grundskolan. Shanghaibon Du sade till Epoch Times att folk hade sett fram emot den 18:e partikongressen och hoppats på något tecken på politiska reformer, men att man varit mindre angelägna om ekonomiska och sociala reformer.

Han var övertygad om att de ekonomiska reformerna har förbättrat många kinesers liv. Men utan åtföljande politiska reformer kan den politiska makten missbrukas till att stjäla människors hem. Partiets tjänstemän tjänar i praktiken pengar på att stjäla från folket, sade han.

Du sade att partiets politiska grund bokstavligen är en maffia, som saknar ett rättsligt system. Folks liv har faktiskt försämrats av det nuvarande totalitära systemet, sade han. Hans slutsats var att Kina måste genomföra genuina demokratiska reformer.

Xie Chuntao, professor vid centralkommitténs partiskola, skrev i en opinionsartikel nyligen att politiska reformer skulle bli svårare att genomföra än ekonomiska reformer.

Ekonomiska reformer involverar bara personliga intressen, men politiska reformer har enorm och långtgående påverkan på ledare och kadrer på regimens olika nivåer och deras intressen. De skulle i praktiken göra revolution mot sig själva, sade han. Motståndet mot politiska reformer är därför enormt.

Läs mer: Kineser vill ha demokrati enligt undersökning – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.