Kinesiska skolelever blir utan utbildning när skolor försvinner

28 november, 2012 kl. 18:25 | Publicerat i Barn, Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Epoch Times

Skolor på landsbygden i Kina har stängts med en alarmerande takt av fyra i timmen under de senaste tio åren, vilket gör att eleverna inte har något annat alternativ än att ge upp skolgången.

I ett land där framgång till stor del beror på utbildning döms eleverna att misslyckas eftersom de inte längre har någon skola att gå till.

Dessa chockerande siffror framkom nyligen vid ett forum i Peking på temat utbildning på landsbygden, som hölls av forskningscentret 21st Century Education Research Institute (21CEDU), och presenterades av dess dekan Yang Dongping.

Rapporten visade att i genomsnitt 63 grundskolor på landsbygden, 30 undervisningsstationer och tre högstadieskolor försvann dagligen mellan åren 2000 och 2010.

Kinesiska medier rapporterade
om det totala antalet skolor som lagts ner eller dragit ner på verksamheten över hela 10-årsperioden: 229 400 eller drygt hälften av landsbygdens grundskolor hade stängts, 111 000 eller 60 procent av undervisningsstationerna minskade verksamheten, och 10 600 eller mer än 25 procent av högstadieskolorna försvann. Som resultat har mer än 31,53 miljoner elever på landsbygden och 16,44 miljoner högstadieelever ingen lokal skola att gå till.

De flesta av dessa elever måste åka till skolor i andra län eller städer långt bort, vilket medför stora kostnader och svårigheter. En stickprovsundersökning som gjordes av 21CEDU visade att genomsnittlig resväg för landsbygdens elever är 11 km och 35 km för högstadieelever.

Migrantarbetares barn klarar sig inte bättre i staden. Inte nog med att dessa barns skolor stänger, utan många av eleverna får inte gå i skolan för att de saknar personnummer. De så kallade migrantskolorna som öppnade i en del städer, såsom Peking och Guangzhou, sägs vara långt ifrån idealiska.

En skola stängdes i
augusti 2011, eftersom de lokala myndigheterna vägrat förlänga hyresavtalet. New Hope Primary School i Haidiandistriktet i kommunen Dongsheng skulle rivas några dagar innan det planerade öppnandet, och 800 elever stod utan skola. Många föräldrar gick förvirrat runt utanför skolan och tittade på ruinerna. En förälder lade sig till och med ner på gatan och skrek: ”Vi har gjort så mycket för Peking”!

På andra håll har många vetat sedan mitten av juni att nästan 30 migrantskolor i Daxing, Chaoyang och Haidian var planerade att stängas, vilket drabbar 30 000 elever. Rektorn för Tuanhes experimentskola i staden Xihongmen, fru Yang sade: ”En tio år gammal skola stängdes bara sådär”.

Utbildningsdepartementet hävdade att dessa elever skulle skickas till sex statliga skolor, men föräldrarna måste betala en hög skolavgift. Dessutom är dessa skolor oftast belägna i avlägsna områden. En bloggare kommenterade på Jems.me att regeringen har för avsikt att kontrollera befolkningsflödet genom att skicka migrantbarn tillbaka till landsbygden. Dessa masstängningar av migrantskolor i Peking har orsakat enorma bekymmer för migrantbarnen, som tvingas hoppa av skolan, vandra ensamma på Pekings gator eller bli barnarbetare.

För att lägga sten på bördan är kinesiska myndigheter beredda att hjälpa 1 000 Hope Primary Schools i Afrika under de kommande 10 åren. Detta Kina-Afrika Hope-projektet har tilldelats mer än 33 miljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor).

China Youth Development Foundation och World Eminence Chinese Business Association lanserade projektet genom att besöka Tanzania den 6 mars 2011, och därefter Etiopien, Kenya, Ruanda, Uganda och Burundi, sex länder och pilotstationer.

En kinesisk nätanvändare gjorde sig lustig över det kinesiska kommunistpartiet för att det hjälper Afrika men inte bryr sig om kinesiska barn och sade: ”Kanske bara emigrerande till Afrika kommer att få åtnjuta partiets kärlek”!

via Kinesiska skolelever blir utan utbildning när skolor försvinner – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.