Nytt ledarskap i Peking betyder slutet på reformerna

28 november, 2012 kl. 06:57 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Valet av stående kommitté kommer att påskynda kommunistpartiets fall

Zhang Tianliang

En dag efter att det Kinesiska kommunistpartiet avslutade sin 18:e partikongress gick de 376 ”invalda” medlemmarna i centralkommittén än en gång in i Folkets stora hall och ”valde” den nya politbyrån.

Det tog centralkommitténs första möte på den 18:e partikongressen 50 minuter att släppa namnen på medlemmarna i politbyråns ständiga utskott – den lilla grupp som styr partiet. Den 50 minuter långa väntan var nytt rekord för det Kinesiska kommunistpartiet, som normalt är väldigt effektivt i sina ”val”.

Den näst längsta väntan var 38 minuter vid den 16:e partikongressen 2002. Eftersom Jiang Zemin ville fortsätta som ordförande för centrala militärkommissionen, det vill säga behålla makten över Kinas beväpnade styrkor trots att han avgick som partiordförande, och eftersom Jiang ökade antalet medlemmar i politbyrån från sju till nio, blev det en 38 minuter lång väntan på resultatet.

De extra tolv minuternas väntan detta år tyder på att kampen bakom kulisserna vid årets partikongress var ännu mer intensiv.

Drömmen hos dem som hyste visst hopp om kommunistpartiet är nu fullständigt krossad.

Omkring klockan 11.50 släpptes listan: Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, och Zhang Gaoli.

Upprätthålla stabilitet

I den föregående stående kommittén innehades en av platserna av Zhou Yongkang, chefen för politisk-rättsliga utskottet, den hemlighetsfulla organisation som har mer pengar än Kinas försvarsbudget och som kontrollerar nästan alla aspekter av brottsbekämpning i Kina. Zhou Yongkang kunde inte namnge någon efterföljare som skulle bli chef för politisk-rättsliga utskottet och ta hans plats i stående kommittén.

Men Zhous teori om ”upprätthållande av stabilitet” finns hos både Zhang Dejiang och Zhang Gaoli, något som uppvisades i hur de hanterade tågkraschen i Wenzhou och den katastrofala branden i köpcentret i Tianjin.

Den 23 juli 2011 körde ett höghastighetståg in i ett annat tåg med hög hastighet i staden Wenzhou. Fyra fullastade vagnar föll ned från en hög viadukt. Myndigheterna angav dödssiffran till 39, men nätaktivister och ögonvittnen menade att den verkliga dödssiffran var flera hundra. Vice premiärminister Zhang Dejiang beordrade att tåget skulle begravas, och avvärjde all utredning.

Den 30 juni 2012 bröt en brand ut i ett köpcenter i staden Tianjin och enligt personer på plats dog hundratals i branden. Den officiella dödssiffran var emellertid 10 och det ryktades att siffran hölls nere för att inte påverka karriären negativt för partisekreteraren i Tianjin, Zhang Gaoli.

Saknade namn

Avsaknaden av Li Yuanchao på listan är förvånade. Han var en gång Hus och Wens kandidat till premiärminister. Tillsammans med Li Keqiang skulle han bilda ”dubbel-Li-systemet”. Men efter fem år som chef på centralkommitténs organisationsavdelning och chef på centrala sekretariatet kom han inte ens med i politbyrån.

Hu Jintaos påverkan kommer att bli svagare än Jiang Zemins, som avgick för tio år sedan.

Li har ansetts vara populär och har varit den mest betrodda personen av Hu och Wen från ett politiskt och organisatoriskt perspektiv. Särskilt noterbart är att Li Yuanchao var den som tillkännagav att Bo Xilai, som varit hoppet för Jiang Zemins fraktion om att behålla kontrollen över partiet, skulle genomgå den partiutfrågning som kallas ”shuanggui” och skulle avsättas både från sina poster i partiet och sina administrativa poster.

En annan överraskning var att Wang Yang, som anses vara Hus och Wens elev och stjärnan när det gäller reformer. Att både Wang Yang och Li Yuanchao saknas i politbyrån visar att Hu och Wen egentligen inte hade något att säga till om beträffande vem som skulle väljas.

Hu Jintao kommer att ”avgå helt och hållet” och Xi Jingping kommer att bli ordförande för centrala militärkommittén. Detta betyder att Hu Jintao är helt borta från maktens centrum i partiet. Hus inflytande kommer att vara svagare än Jiang Zemins, som avgick för 10 år sedan.

Om Hus tillbakadragande skulle vara ett byte mot att Jiang slutar med sina politiska trick i partiet så kommer Hu att bli lurad. Vid den 15:e kongressen tvingade Jiang Qiao Shi att dra sig tillbaka, och vid den 16:e kongressen tvingade Jiang Li Ruihuan att dra sig tillbaka, med samma gamla knep.

Hoppet om reformer krossas

De senaste 10 åren har Hu Jintao inte uppnått någonting som kommunistpartiets generalsekreterare. Han kommer att uppnå ännu mindre efter sin pensionering. Det Hu kommer att bli ihågkommen för är kanske bara hans uppmärksamhet i triviala frågor och hans image som ja-sägare, och att han bugat sig för Jiang Zemin.

Det finns personer i partiet som försökte rädda det genom reformer. I konversationerna mellan Xi Jingping och reformisten Hu Deping, som Reuters rapporterade om i början av september, diskuterade Xi hur angeläget det är med reformer för partiet och hur man behöver få fart på reformerna.

Den nya politbyrån kännetecknar misslyckandet för den här reformstrategin och kommer att påskynda kommunistpartiets fall.

Zhang Dejiang, Zhang Gaoli och Liu Yunshan tillhör samtliga Jiangs fraktion och har haft väldigt dåligt rykte hos allmänheten. Den nya uppställningen kommer helt förstöra allt kvarvarande hopp om att kommunistpartiet kan förbättras. Det är högst troligt att den stora massan kommer att bli än mer beslutsam i att störta och lösa upp kommunistpartiet.

Den enda anledningen till att Hu och Wen skulle backa i striden mot Jiang är att de försöker rädda partiet. Hu och Wen kommer att lida av konsekvenserna. I hanteringen av Bo Xilais fall har Hu, Wen och He Guoqiang redan förolämpat Jiangs fraktion genom att avsätta deras mest lovande efterföljare.

Hu och Wen kan nu stå inför en hämnd från Jiangs fraktion. I den nuvarande besättningen i politbyrån är Hus och Wens kadrer på den svagare sidan och deras framtid är osäker.

Dessutom kan kommunistpartiet kanske inte behålla sin makt i ytterligare fem år. Innan partiet går under vill man ha syndabockar, och Hu och Wen är överst på listan.

Uppställningen i den 18:e partikongressen visar att kommunistpartiet, denna sektliknade kriminella organisation, inte ens kan fejka reformer. Det hopp som vissa har hyst om kommunistpartiet har nu fullständigt krossats. Bara genom att göra sig av med alla illusioner om partiet och genom att avsluta förföljelsen av Falun Gong och andra religiösa grupper och dissidenter kan Kina ha en framtid.

Zhang Tianliang är författare och kommentator i politiska och sociala frågor i det nutida Kina. Han bidrar i en mängd medier, bland annat i New York-baserade New Tang Dynasty Television och Voice of America. 

Redaktörens anmärkning: När den före detta högste polisen i Chongqing, Wang Lijun, flydde för sitt liv till det amerikanska konsulatet den 6 februari satte han igång en politisk storm som inte har lagt sig. Kampen bakom kulisserna visar vilken inställning tjänstemännen intar till förföljelsen av Falun Gong. Fraktionen med blodiga händer – de personer som före detta partiledaren Jiang Zemin fört fram för att genomföra förföljelsen – försöker undvika att hållas ansvariga för sina brott och vill fortsätta kampanjen. Andra tjänstemän vägrar delta i förföljelsen mera. Händelserna ger en klar valmöjlighet för tjänstemännen och medborgarna i Kina, liksom för människor runt om i världen: antingen stödjer man eller motsätter man sig förföljelsen av Falun Gong. Historien kommer att dokumentera det val som var och en gör.

via Nytt ledarskap i Peking betyder slutet på reformerna – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.