Skadliga nivåer av triklosan i floden Elbe

29 november, 2012 kl. 07:18 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Forskare efterlyser bättre kontroll av antibakteriell substans

Susanne Larsson
Epoch Times

Omfattande mätningar av ämnet triklosan i floden Elbe visade att nivåerna uppnådde skadliga nivåer vid flera mätplatser. Nu pekar forskarna ut ämnet som ett av Europas mest skadliga miljögifter och som myndigheterna behöver övervaka bättre.

Triklosan är en kemisk substans med antibakteriell effekt och var från början tänkt att användas inom sjukvården.

Idag används triklosan i konserverande och bakteriehämmande syfte och finns i många olika produkter som deodoranter, tandkräm, sportkläder, skor, skärbrädor, smink och disksvampar.

Ämnet utgör ett allvarligt hot mot den ekologiska miljön när det kommer ut i floder och vattendrag via avloppet.

Triklosan kan ombildas till dioxin när det förbränns eller utsätts för UV-strålning.

Nu har tyska och slovakiska forskare vid Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) och vid Environmental Institute i Slovakia sett att de skadliga miljöeffekterna av triklosan kan ha underskattats.

När de mätte nivåer av triklosan på många olika mätplatser i floden Elbe och jämförde dem med de nivåer som tidigare ansetts vara utan skadlig ekologisk effekt, visade det sig att nivåerna av triklosan i alger uppnådde skadligare nivåer vid flera mätplatser. På vissa provplatser var nivån till och med så mycket som 12 gånger för hög.

“Det är därför nödvändigt att triklosan inkluderas i rutinmässiga övervakningsprogram på europeisk nivå!”, skriver forskarna i tidskriften Environmental Science Pollution Research.

Triklosan har funnits på marknaden sedan 1972 men det var inte förrän 1998 som de första allvarliga effekterna upptäcktes.

Miljögiftet återfinns inte bara i avloppsvatten utan även i människans blodplasma och i bröstmjölk.

Ungefär 350 ton triklosan användes i EU-länderna 2005. Ändå har man ännu inte kontrollerat läget i stora delar av Europa.

”Ämnen som inte finns på listan över prioriterade ämnen behöver inte övervakas och ämnen som inte övervakas finns vanligtvis inte med på listan, eftersom alltför lite är känt om deras miljöpåverkan, säger Peter von der Ohne vid UFZ.

Enligt en studie som gjorts av amerikanska smittskyddsinstitutet Centers for Disease Control and Prevention, har 75 procent av amerikaner över fem års ålder triklosan i urinen, rapporterade New York Times i augusti 2011.

Studier som gjorts på försöksdjur har visat att triklosan kan påverka könshormonerna. Det kan också orsaka antibiotikaresistens, ett problem som idag utgör ett växande hot mot folkhälsan.

Enligt en tidigare studie som publicerats i tidskriften Aquatic Toxicology har triklosan en skadlig effekt på sköldkörteln.

I Sverige innehåller de flesta tandkrämer inte längre triklosan. Endast de som har tandlossningssjukdom rekommenderas triklosantandkräm.

Branschorganisationen Svenskt vatten har tidigare uppmanat regeringen att förbjuda flera antibakteriella medel som används i textilier och andra konsumentprodukter.

De anser att ”medlen gör liten nytta i produkterna men kan ge stor skada på miljön”.

– Vi uppmanar nu regeringen att förbjuda triklosan, triklokarban och silver som tillsatser i konsumentprodukter, vare sig det rör sig om tillsatser i färdigimpregnerade varor eller som innehåll i produkter som kan användas för självimpregnering, sade Anders Finnson i en artikel i VA-tidskriften Cirkulation december 2011.

via Skadliga nivåer av triklosan i floden Elbe – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.