Sverige i täten i kampen mot antibiotikaresistens

30 november, 2012 kl. 07:25 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Men utmaningarna är stora

Susanne Larsson
Epoch Times

I kampen mot antibiotikaresistens visar nya siffror från europeiska läkemedelsverket, ECDC, att Sverige har gjort ett gott arbete. Sverige är bland de länder i Europa med lägst antibiotikaförbrukning och antibiotikaresistens, rapporterar Smittskyddsinstitutet.

Enligt statistik från ECDC ligger Sverige bra till i jämförelse med andra europeiska länder både när det gäller antibiotikaförbrukning och antibiotikaresistens.

Under 2011 användes 64 ton antibiotika till människor och 12 ton till djur i Sverige.

Under det senaste decenniet har förbrukningen av antibiotika ökat kraftigt i Europa men det finns stora variationer bland länderna.

Grekland har den högsta konsumtionen av antibiotika och Estland den lägsta.

Totalt sett sker den högsta användningen av antibiotika i den öppna sjukvården, alltså inte på sjukhusen.

– Sverige har tillsammans med Norge ett unikt läge med låg antibiotikaförbrukning och låg förekomst av resistenta bakterier både inom sjukvården och inom djurhållningen. En förklaring till detta är ett långsiktigt arbete för att använda antibiotika på rätt sätt och för att minska smittspridning inom både human- och veterinärmedicin, säger Karin Tegmark Wisell chef för enheten antibiotika och vårdhygien på Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.

MRSA är en stafylokockbakterie som har blivit resistent mot vanlig antibiotika. Bakterien sprids lätt inom sjukvården men Sverige är ett av de få länder där mindre än en procent av alla stafylokockinfektioner är orsakade av MRSA.

Enligt Christina Greko, veterinär och antibiotikaexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är det viktigt med bättre samarbete för att bibehålla en fortsatt god position för Sveriges del och förhindra resistensutveckling:

– Resistenta bakterier sprids genom resande, handel och transport av djur och livsmedel. Sambanden är komplexa och resistensutvecklingen går allt snabbare. Ska vi lyckas behålla vårt gynnsamma läge i Sverige behövs ännu tätare samarbete mellan myndigheter och organisationer nationellt och på regional nivå inom landsting och län.

Den 16 november var det den europeiska antibiotikadagen då EDCD presenterade hur antibiotikaförbrukningen och förekomsten av resistenta bakterier ser ut inom sjukvården i Europa.

Dagen samlade berörda myndigheter och organisationer för att inleda ett nationellt antibiotikaforum i syfte att samverka i kampen mot antibiotikaresistens.

via Sverige i täten i kampen mot antibiotikaresistens – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.