Planera för en hälsosammare jul

7 december, 2012 kl. 09:54 | Publicerat i Kropp & Sinne, Kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Vi är många som älskar den men för många är julen med allt vad den innebär en jobbig tid. Vi kan välja att fly den och tillbringa julen vid en sandstrand eller stanna hemma och göra något riktigt bra av den. Varför inte planera för en riktigt hälsosam och fridfull jul?

Många känner att känner pressen och stressen inför julen nästan är större än glädjen och förväntan inför den. Jag vill dela med mig av några tips som kan förenkla julen och få oss att må bra.

Ta det lugnt

Visst är det viktigt att bry sig om sina nära och kära men det betyder inte att man måste fara runt för att hinna träffa alla. Kanske ska man besöka släktingar utan begränsa sig till den närmaste familjen. Eller tvärt om; bjuda hem någon som kanske annars skulle sitta ensam? Föreslå de släktingar du inte hinner träffa att ni träffas en annan gång när julen är överstånden.

Vad är viktigast med julen?

Tänk efter man innerst tror bidra till att skapa en verkligt bra jul? Ta hjälp av barndomsminnen men var samtidigt realistisk. Det går kanske inte att återskapa sina barndomsjular men att kanske inse att det inte är det yttre som är viktigast. Det är inte mängden julklappar och överflöd av julmat som skapar en stämningsfull jul. Att känna samhörighet, uppleva julens klassiska dofter, känna tacksamhet över att ha tak över huvudet och mat att äta, är det som skapar julens magi, tror jag.

Julstämning kan inte köpas för pengar

Idag är många familjer direkt eller indirekt påverkade av den ekonomiska lågkonjunkturen. Är vardagsekonomin redan ansträngd så blir julen en extra tung börda. Då är det ännu viktigare att betona vad som är viktigast under julen. En varm julstämning och gemenskap går inte att köpas för pengar.

Dra ner på julklapparna. Till barn och ungdomar i familjer som redan har allt kan man ha ett julklappsbyte i stället. Spela roliga sällskapsspel eller läs en spännande berättelse i stället. Gå ut och lek, promenera, grilla korv och umgås. Föreslå barnen att ni går ut på mellandagsrean och köper kläder tillsammans.

Förenkla

Se över vad du rent praktiskt kan förenkla: Det är inte nödvändigt att maten är hembakt och hemlagad. Hjälps åt. Knytkalas fungerar även på julafton. Kanske värt att hålla en enklare jul och minska på julpyntningen.

Håll magsjukan borta

Vare sig man hanterar färdigköpt eller hemlagad mat så är hygienen viktig i köket. Veckorna kring jul är en tid då många människor smittas av magsjuka och förkylningar. Tvätta händerna noga innan du hanterar mat. Diska noggrant alla redskap och byt kökstrasan ofta.

Tillaga maten så den blir riktigt genomstekt och kyl snabbt ner det som ska sparas till senare. Ta inte fram för stora mängder mat åt gången på julbordet.

Julen är hoppets tid

Vi lever i en skör värld både vad gäller ekonomin, miljön och världsfreden. Kanske kan den här julen föra oss närmare varandra och påminna oss om vad som verkligen är viktigt i livet. Om framtiden vet vi inget men låt oss inte förlora hoppet och låt oss minnas att vi ska vara snälla mot varandra. För det är väl det som julen handlar om?

via Planera för en hälsosammare jul – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.