Aktivister stämmer ”Pekings slaktare” för massakern på Himmelska fridens torg

8 december, 2012 kl. 07:02 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Jenny Li
Epoch Times

Tidigare kinesiska studentledare involverade i demokratiprotesterna 1989, har initierat en stämning mot nyckelfigurerer i den kinesiska regimen, som varit ansvariga för massakern på Himmelska fridens torg. Man kräver miljonbelopp som kompensation, och säger att pengarna ska att användas för att starta en fond.

Tang Baiqiao, veteranaktivist och ordförande för Democracy Academy of China, med säte i New York, leder initiativet. Rättsprocessen riktas mot tidigare premiärministern Li Peng – som fått öknamnet ”Pekings slaktare” för sin ledande roll i det blodiga våldet mot demonstranterna – och tidigare partiledaren Jiang Zemin, som stod bakom den våldsamma insatsen.

Två andra ledare, Deng Xiaoping och Yang Shankun, har också nämnts. Men eftersom de nu är döda är de inte aktuella mål för stämningen.

Tang var själv studentledare
och satt fängslad tre år i kinesiskt fängelse efter 1989 för ”kontrarevolutionär propaganda och uppvigling”. Han höll en presskonferens i New York den 2 december om stämningen.

Alla målsägande i rättsprocessen kräver endera 1 miljon dollar i ersättning, såväl som en gemensam summa på 10 miljoner dollar, som ska att användas för att starta en fond för att hjälpa andra offer. Pengar för att få dem tysta kommer inte att accepteras, sade han.

Om stämningen accepteras kommer Tang se till att bilda ett juridiskt team och enligt vilka lagar de ska stämmas. Han säger att han hoppas kunna vidta rättsliga åtgärder i början av nästa år.

Tang hoppas kunna ta till vara den samlade frustrationen som många, både inne och utanför Kina, länge burit mot den kinesiska regimen och använda rättsprocessen för att stödja demokrati i landet.

– Det här är bara första steget i åtalet. Mer kommer att hända. Fler kommer att ansluta sig. En stor rörelse för utkrävande av ansvar och ersättning kommer att bildas, sade han till Epoch Times vid presskonferensen.

En känd kinesisk poet, Huang Xiang, som kom för att stödja rättsprocessen, talade vid presskonferensen.

Han sade att han tillbringat halva sitt liv i fängelse innan han kom till USA, enbart för saker han har skrivit.

– Hur kan någon kompenseras för detta lidande?, frågade han.

via Aktivister stämmer ”Pekings slaktare” för massakern på Himmelska fridens torg – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.