Linfrö kan sänka blodtrycket

14 december, 2012 kl. 07:42 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Linfrö är mest känd för sin laxerande effekt på tröga magar. Men nu har kanadensiska och kubanska forskare kommit fram till att linfrö kan ha kraftigt blodtryckssänkande effekt. Studien har presenterats vid den stora hjärtkongressen American Heart Association Scientific Sessions.

I en dubbelblindstudie lät forskarna 55 patienter dagligen äta 30 gram malet linfrö i brödprodukter och 55 patienter fick äta liknande brödprodukter men utan linfrö.

Studien pågick under ett halvår och samtliga deltagare var patienter på över 40 år med benartärsjukdom.

Det visade sig att de systoliska och diastoliska blodtrycken hade sjunkit med i snitt 10 respektive 8 mmHg i behandlingsgruppen. I kontrollgruppen hade motsvarande värden stigit med 3 mmHg respektive inte ändrats.

”Denna minskning av de systoliska och diastoliska blodtrycken efter intag av linfrö i kosten är den största blodtrycksminskningen som någonsin gjorts med kostbehandling”, säger läkaren Delfin Rodriguez, vid University Hospital i Holguin, Kuba, en av forskarna bakom studien i en kommentar i TheHeart.org.

Forskarna tror att den sänkning som intag av linfrö ger skulle innebära att risken för stroke minskades med 50 procent och risken för hjärtinfarkt minskades med 30 procent

Enligt forskarna bekräftar resultaten de positiva hälsoeffekter man sett tidigare vid försök på djur. Linfrö har då visat sig kunna förhindra åderförkalkning och ha en antiinflammatorisk och kolesterolsänkande effekt.

Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider vilka i större mängder kan ge risk för förgiftning. Enligt svenska Livsmedelsverket bör man begränsa intaget till 1-2 matskedar (10-20 gram) dagligen, vilket är den normala tarmreglerande dosen. Intag av krossade eller malda linfrön medför högre exponering för cyanid än vad intag av hela linfrön gör.

via Linfrö kan sänka blodtrycket – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.