Kinesisk biskop i husarrest fråntagen sin titel

16 december, 2012 kl. 11:28 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Jack Phillips
Epoch Times

En kinesisk katolsk biskop, som i somras utsågs av Vatikanen till biträdande biskop i Shanghai, fråntogs sin officiella titel av det Kinesiska kommunistpartiet. Det har lett till ilska från katolska organisationer och Vatikanen.

Thaddeus Ma Daquin har inte setts till sedan i juli när han placerades i husarrest efter att ha offentligt lämnat Kinas patriotiska katolska organisation, som står under kommunistpartiet och inte erkänns av Vatikanen, enligt katolska nyhetssajter.

En talesman för Shanghais avdelning av den patriotiska katolska organisationen bekräftade för AFP att Ma har fråntagits sitt ämbete, men gav inga ytterligare kommentarer.

Ma var den första katolska biskop som offentligt lämnade den patriotiska katolska organisationen. Han sade att han i och med att han blev biskop inte längre kunde vara en del av organisationen, vilket hans församling svarade på med applåder.

En utredning inleddes mot Ma, och enligt myndigheterna ”vilade” han.

Savio Hon Tai-fai, som är ärkebiskop och baserad i Hongkong, kallade det att Ma fråntagits sitt ämbete av den patriotiska katolska organisationen och den officiella kinesiska biskopskonferensen för ”maktmissbruk”, enligt den katolska nyhetssajten AsiaNews.it.

– Den här så kallade ”biskops”-konferensen har aldrig erkänts av Vatikanen. Ingen konferens i världen har makten att utse eller avsätta en biskop, minst av allt denna så kallade konferens som påven inte erkänner, sade Savio på webbsidan. Han tillade:

– Det här är ett tydligt fall av maktmissbruk. Alla som är involverade i det här agerandet måste förklara varför de har valt att orsaka kyrkan en sådan skada, både i och utanför Kina.

Läs mer: Kinesisk biskop i husarrest fråntagen sin titel – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.