Avslappning lindrar övergångsbesvär

17 december, 2012 kl. 07:38 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

En metod att uppnå avslappning är att utöva yoga som de här glada kvinnorna gör i en park i Amritsar i Indien.

Värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och sömnsvårigheter är exempel på övergångsbesvär orsakade av hormonella förändringar under klimakteriet. För många kvinnor är besvären så svåra att de påverkar livskvaliteten avsevärt. En ny studie visar att kvinnor som lärde sig avslappning vid gruppterapi upplevde en avsevärd förbättring av besvären.

Idag tror man att de värmevallningar som uppstår efter menopausen orsakas av att de sjunkande halterna av det kvinnliga könshormonet östrogen påverkar hjärnans värmeregleringscentrum i hypothalamus.

Den behandling som erbjöds kvinnor med svåra övergångsbesvär i slutet av 90-talet var främst hormontabletter med östrogen.

Östrogen har visat sig ha god effekt men har visat sig också öka risken för bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Idag får en tiondedel av kvinnorna med övergångsbesvär östrogen.

Elizabeth Nedstrand, överläkare vid kvinnokliniken vid Linköpings universitet och forskningssköterskan Lotta Lindh-Åstrand startade 2007 en studie för att undersöka effekten av gruppterapi med avslappningsteknik vid övergångsbesvär.

60 kvinnor med måttliga till svåra övergångssymtom vid minst 50 tillfällen i veckan, lottades till två grupper där den ena fick gruppterapi med avslappning tio gånger och den andra gruppen ingen behandling alls.

Med hjälp av guidad terapi fick kvinnorna lära sig hitta sina muskelgrupper och använda andningsteknik för att uppnå kroppslig avslappning.

Forskarna beskriver resultaten av studien som ”slående”. Den grupp kvinnor som fick behandling upplevde en minskning av vallningar från i genomsnitt 9,1 till 4,4 vallningar per dygn med en kvarstående effekt tre månader efter sista terapitillfället. Antalet vallningar minskade även i kontrollgruppen men bara från 9,7 till 7,8.

Förutom att delta i den gruppterapi som Elizabeth Nedstrand själv ledde fick kvinnorna träna på att lära sig använda metoden för att slappna av även på egen hand.

– Studien bekräftar att tillämpad avslappning kan hjälpa kvinnor med övergångsbesvär. Min förhoppning är att kvinnor skulle kunna erbjudas den behandlingen i primärvården och hos privata vårdgivare, säger Elizabeth Nedstrand.

Resultaten av studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Menopause.

via Avslappning lindrar övergångsbesvär – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.