Naturvandring förbättrar kreativiteten

18 december, 2012 kl. 07:35 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Sally Appert
Epoch Times

Forskare på University of Utah och University of Kansas upptäckte att människor fick 50 procent bättre resultat i ett kreativitetstest efter att de varit ute på vandring i vildmarken i fyra dagar utan mobiltelefoner eller annan elektronisk utrustning.

”Det här är ett sätt att visa att samspel med naturen har verkliga, mätbara fördelar för kreativt problemlösande, något som inte formellt har påvisats tidigare”, sade forskaren David Strayer i ett pressmeddelande.

”Det ger ett motiv till att försöka förstå hur man på ett hälsosamt sätt ska interagera i världen, och att konsekvenserna av att begrava sig själv i en dator 24 timmar om dygnet kan tas bort genom att ta en vandring i naturen.”

De 56 deltagarna i studien gick på vandringar under vilka ingen elektronik var tillåten. 24 av dem gjorde kreativitetstest innan de gav sig iväg, och 32 testades under turen efter fyra dagars friluftsliv.

Kreaktivitetstestet bestod i att besvara frågor kring ordassociation. I genomsnitt svarade de som gjorde testet efter vandringen rätt på 6,08 av 10 frågor, medan de som ännu inte hade gett sig iväg bara svarade rätt på 4,14 av de 10 frågorna.

Resultaten klargjorde inte huruvida vandrarna gynnades av vistelsen i naturen, frånvaron av tekniken, eller både och. Många studier har visat fördelarna med att vara i naturen, och det kan vara så att vistelsen utomhus har gynnsamma effekter.

”Det är lika sannolikt att undvikande av att hålla på med många saker samtidigt i vardagen är kopplat till de positiva effekterna”, sade Strayer.

Den del av hjärnan som tros användas vid kreativt tänkande blir trött av att ständigt vara upptagen med olika typer av teknik. En paus från datorer och telefoner var kanske precis det som deltagarna behövde.

”Vårt moderna samhälle är fullt av plötsliga händelser (sirener, tutor, ringande telefoner, alarm, TV, etc) som stjäl vår uppmärksamhet”, förklarar forskarna. ”Naturliga miljöer är tvärtom kopplat till stilla, mjuk fascination, vilket låter det rådande systemet för uppmärksamhet återställas.”

Rönen publicerades i tidskriften PLOS ONE den 12 december.

via Naturvandring förbättrar kreativiteten – Epoch Times

Mer i detta ämne: Dagdrömmande kan lösa komplexa problem 

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.